El Parc del Garraf impulsa la recuperació de conreus d'espigalls
Presentació als camps de Can Grau. Autor: Diba
El Parc del Garraf impulsa la recuperació de diversos conreus que antigament formaven part de l'activitat agrícola i econòmica dels habitants d'aquest territori. Un d'aquests productes locals és la col brotonera i espigall, un vegetal que s’està reintroduint al mercat com a producte culinari i d’alt valor nutricional. El projecte de recuperació de l’espigall al Parc del Garraf s’està realitzant amb la col·laboració de la Fundació Miquel Agustí, un equip de recerca al servei del sector agrícola vinculada a la Universitat Politècnica de Catalunya, juntament amb NODE Garraf, l’Ajuntament d’Olivella i l’Associació Espigalls del Garraf.
Els primers resultats del projecte de recuperació de l’espigall s’han presentat el dijous 2 de març en els camps que la Fundació Miquel Agustí gestiona al costat de l’Escola de Natura de Can Grau, situada dins el Parc del Garraf. El projecte, que té una durada de vuit anys, es troba en el seu equador, pel que ja s’han ofert alguns resultats com és haver pogut determinar les varietats genètiques i ambientals del vegetal per a la seva òptima utilització en el mercat.
L’objectiu és aconseguir una DO Espigall del Garraf per vincular-lo al territori i donar-li la projecció necessària per a la seva producció i comercialització. En aquest aspecte, és important consolidar l’agricultura dins el Parc del Garraf per passar a definir i promocionar la nova varietat d’espigall i trobar la implicació del sector de la gastronomia.
El projecte de recuperació de la col brotonera o espigall al Parc del Garraf és fruit del conveni de col·laboració entre la Fundació Miquel Agustí i la Diputació de Barcelona, i s’emmarca en un projecte més ampli iniciat l’any 2013 en el que es proposaven diferents eines que permetessin el desenvolupament econòmic, rendibilitat, gestió sostenible i autogestió de les explotacions agrícoles dins l’entorn de la Xarxa de Parcs Naturals.
En la presentació dels resultats del projecte hi ha participat el director científic de la Fundació Miquel Agustí, Joan Simó, juntament amb el diputat adjunt d’Espais Naturals, Jesús Calderer, l’alcaldessa d’Olivella, Marta Verdejo, la presidenta de NODE Garraf, Rosa Huguet, i la presidenta de l’Associació Espigalls del Garraf, Montse Marcé.
La jornada s’ha completat amb una degustació d’espigalls a l’Escola de Natura de Can Grau, amb presentacions realitzades per l’Escola d’Hosteleria de Castelldefels, membres del projecte Parc a taula de la Xarxa de Parcs Naturals.
Per a més informació, consulteu l'enllaç següent.
Font de la informació: Diputació de Barcelona
Categoria: Garraf, Parc a taula, Biodiversitat, flora, Recerca i seguiment, Gestió del medi, general,