caes

Garraf El projecte desenvolupat a Manarola es replicarà a Can Grau, a Olivella

El Parc del Garraf participa en la reunió de seguiment i revisió del projecte Life Stonewallsforlife a Itàlia

13/10/2022

El Parc del Garraf ha participat els dies 12 i 13 d’octubre a la reunió de seguiment del projecte Life Stonewallsforlife amb l’objectiu de valorar l’estat actual de les cinc accions, revisar els aspectes tècnics i financers del projecte i apuntar noves mesures i actuacions a desenvolupar. La reunió i auditoria es va fer a Manarola, al Parc Nacional de Cinque Terre, municipi objecte de les principals accions del projecte. El Parc del Garraf, que participa al Life, replicarà el projecte a la finca de Can Grau, a Olivella.

El director del Parc del Garraf, Santi Llacuna, i els tècnics Emilio Valbuena i Patricia Varona van assistir a la reunió del de monitoratge per explicar l’estat de desenvolupament de les accions que es van estar desenvolupant en el marc del projecte, així com el seu finançament. Així doncs, van exposar una primera fase d’estudis preparatoris que es fan a la finca de Can Grau,  l’inventari i anàlisi realitzat de les estructures de pedra seca presents en aquesta finca del Parc i l’estudi socioeconòmic a escala històrica desenvolupat per l’Institut d’Estudis Penedesencs.

Igualment, en el marc de l’acció de desenvolupament i adaptació al canvi climàtic es va presentar l’estat d’elaboració de la guia per a la resiliència local que s’està treballant conjuntament amb l’empresa Naturalea Conservació i que incorpora, com a accions estàndard, l’ús dels murs de pedra seca com a eina d’adaptació al canvi climàtic en un context mes ampli d’adaptació del territori per a la seva incorporació en la elaboració i actualització dels PAESC dels municipis.

El projecte Stonewallsforlife és un projecte europeu finançat en el marc del programa Life Adaptació al Canvi Climàtic que té com a objectiu demostrar com les estructures de pedra seca, com ara els marges, es poden utilitzar eficaçment per millorar la resistència del territori al canvi climàtic. El projecte mostra els beneficis ambientals, socials i econòmics de la restauració de murs de pedra seca abandonats en dos territoris fràgils: el Parc Nacional de Cinque Terre (Itàlia) i el Parc del Garraf, aquest darrer gestionat per la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.

Després d’executar-se una primera part del projecte a Cinque Terre, atès que l’objecte del projecte és ser transferible a altres territoris de la Unió Europea, s’estan realitzant els estudis preparatoris per a les intervencions de replicació, tant al Parc Nacional de Cinque Terre com al Parc del Garraf, concretament a la finca de Can Grau, ja que presenta característiques similars (murs de pedra seca sotmesos a abandonament), però també prioritats diferents (menor risc d'inundacions, però major risc d'incendis) i, per tant, és ideal per enriquir els coneixements sobre la utilització de murs de pedra com a instrument flexible d'adaptació al clima.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Relleu, Paisatge, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Garraf, Biodiversitat, Diputació de Barcelona, ODS, Notícies d'arreu,