caes

Foix | Garraf S'organitzen activitats per rebre el grup de 18 cavalls

Els cavalls de la Fundació Miranda arriben al Parc del Garraf

05/12/2017

Divuit cavalls de la Fundació Miranda, dedicada a recuperar animals en situació de maltractaments i d'abandonament, fan l’antic camí ramader de Marina, que comunica el Pirineu amb el mar, per anar a passar els mesos d’hivern a unes pastures del Parc del Garraf. El cap de setmana del 9 i 10 de desembre, el grup de cavalls arriba al seu destí. El Parc del Garraf, el Parc del Foix i els ajuntaments per on passaran han organitzat un acompanyament dels cavalls en el seu últim tram. El dilluns 11 de desembre, arribaran al Parc del Garraf.

Aquest és el detall de les activitats organitzades per rebre el grup de divuit cavalls:

Dissabte 9 de desembre

· 18.30 h: Xerrada - taula rodona sobre la transhumància a l'Ajuntament de Canyelles amb experts sobre transhumància i el camí ramader de Marina. També es podrà veure una mostra fotogràfica.

Diumenge 10 de desembre

Acompanyem els cavalls des del castell de Penyafort (Santa Margarida i els Monjos) fins a la platja de l'Adarró (Vilanova i la Geltrú), creuant els parcs del Garraf i del Foix. Hi haurà un punt de sortida i tres punts d'agrupament (es pot fer l'acompanyament sencer o des dels tres punts diferents d'agrupament que estaran al municipi de Vilanova i la Geltrú). L'acompanyament sencer són, aproximadament, 15 km. 

· 9 h: punt de sortida - castell de Penyafort, equipament municipal de Santa Margarida i els Monjos i punt d’entrada al Parc del Foix des d’aquest municipi. El transport públic més proper és l’estació de Renfe dels Monjos, situada a 2,5 km, mitja hora a peu aproximadament: https://goo.gl/maps/vpaSUCvryWt.


· 11 h: primer punt de trobada - porta del portal d’en Roc i pujada al cim de la Talaia. No hi ha espai per deixar vehicles. Cal aparcar-los abans d’arribar-hi. El transport públic més proper està a 1,5 km per pista asfaltada del lloc de trobada (parada camping Vilanova Park - Bus Urbà): https://goo.gl/maps/nijQUdiaSoH2.

· 12.30 h: segon punt de trobada - pont de l’av. Torre del Vallès. Es poden aparcar els vehicles en carrer propers. Transport públic (línia Sitges Vilanova - Av. Torre del Vallès/Puigmal - Bus Urbà): https://goo.gl/maps/g88RwaMv3R42.

· 13 h: tercer punt de trobada - turó del seu a l’Ortoll. No hi ha espai per deixar vehicles. Cal aparcar-los abans d’arribar en aquest punt de trobada. No hi ha transport públic directe: https://goo.gl/maps/VfbgVnmAjt32.

· 14 h: final a la platja d’Adarró - Vilanova i la Geltrú. Es poden aparcar els vehicles en carrer propers. Transport públic (línia L1 i L2 Plaça Adarró - Bus Urbà): https://goo.gl/maps/BcZWyxqcgKw.

11 de desembre

· 9 h: platja de Vilanova i la Geltrú, per seguir per l’Espai Natural dels Colls i Miralpeix i arribar al Parc del Garraf per la tarda.

Per fer l'acompanyament, cal inscriure's al correu electrònic següent: consorci@collsmiralpeix.cat.

Per a més informació, podeu consultar l'Agenda dels parcs i el programa de les activitats de rebuda.

Història d'un projecte

Els cavalls que s'han traslladat del Pirineu al Garraf són animals recuperats de maltractaments o l’abandonament, des de la seu de la Fundació Miranda situada a la serra de Catllaràs, a l’Alt Berguedà, fins al Garraf per tal que hi passin l’hivern pasturant en llibertat en un espai de 300 hectàrees acotades d’estepa mediterrània al Parc del Garraf.

El trasllat els permetrà gaudir de la vida en llibertat en un clima càlid i en una magnífica estepa mediterrània, ideal per a la seva salut i recuperació. Els cavalls tornaran a les pastures d’estiu a la primavera i, si l’experiència és positiva per tots els implicats, l’any que ve es repetirà com una proposta d’ecoturisme.

Aquesta experiència té també altres valors afegits, especialment per a les persones que acompanyen els cavalls en ruta així com per les persones de les poblacions que acullen els cavalls, amb la generació d’uns valors econòmics, ecològics i turístics per al territori per on passen.

El projecte, organitzat per la Fundació Miranda, compta amb el suport i la col·laboració activa del Parc del Garraf i del Parc del Foix, així com dels ajuntaments de Llívia, Lluçà, Avinyó, Santa Margarida i els Monjos i Vilanova i la Geltrú, del Consorci dels Colls i Miralpeix - Costa del Garraf i d'entitats com l’associació Garraf Coopera i la Plataforma Defensem l’Ortoll.

El cavall, un animal nòmada

El cavall és un animal que camina per menjar i menja per caminar. El seu organisme necessita pasturar moltes hores diàries i desplaçar-se per al bon funcionament del seu cor amb la qual cosa evita problemes derivats de l’estabulació i de la ingesta puntual i espaiada de grans quantitats de pinso. Al cavall li cal moure’s per gaudir de bona salut, per això necessita un gran espai muntanyós de pastura.

Fundació Miranda

La Fundació Miranda és un projecte sense ànim de lucre que treballa en tres àrees d’acció: cavalls, persones i natura, i està adscrita a la Xarxa de Custòdia del Territori. La Fundació també està implicada i forma part del moviment Slow Food Km 0 i de la producció local i ecològica.

compartir

Font de la informació: Fundació Miranda i XPN

Categoria: Foix, vertebrats, fauna, Garraf, Biodiversitat, Gestió del medi, mamífers, general,