Es localitza una nova planta amenaçada a la comarca del Baix Llobregat
'Silene neglecta'. Autor: David Carrera / Diba
Aquesta primavera, el Grup de recerca en diversitat de plantes vasculars de la UAB dirigit pel botànic Llorenç Sáez ha localitzat la planta 'Silene mutabilis' sobre el terreny en dues localitats i n'ha avaluat l'estat de conservació. La cerca en hàbitats idonis d'altres comarques catalanes i la revisió exhaustiva de bibliografia i herbaris que han fet indica que, aparentment, no es troba enlloc més de la península Ibèrica.
Arran de la revisió documental i de col·leccions d'herbari, mesos enrere el botànic especialitzat en flora amenaçada Llorenç Sáez (Universitat Autònoma de Barcelona) va detectar indicis de la presència al Baix Llobregat de Silene neglecta, una herba anual de mida mitjana (12-30 cm) i endèmica de la Mediterrània occidental que, sorprenentment, havia passat desapercebuda a les obres de flora catalana.
Fruit de la col·laboració entre el Grup de recerca en diversitat de plantes vasculars de la UAB i els serveis tècnics dels espais protegits de la Diputació de Barcelona, es van endegar els treballs sobre el terreny. La planta es va trobar, per una banda, al terme de Cervelló i, per una altra, a Gavà. La segona localitat, on hi ha més del 80% dels exemplars identificats, és dintre dels límits del Parc del Garraf. Aparentment, es tracta de les úniques localitats de la península Ibèrica d'aquesta espècie també existent a França, Itàlia, Algèria i Tunísia.
Pel fet d'estar, a més, a molta distància de les poblacions més properes, requerir uns hàbitats molt escassos, i constatar que durant l'any 2015 només s'han censat 624 exemplars -un nombre molt escàs per a una planta anual-, es considera Silene mutabilis en perill d'extinció i es recomana la seva protecció legal urgent.
Els treballs determinen també que l'impacte principal detectat és l'ocupació de l'hàbitat per plantes exòtiques invasores. Per tots aquests motius, i atesa la vulnerabilitat de la planta, s'ha previst realitzar a partir d'ara un seguiment anual per seguir l'evolució d'aquest fràgil població, així com retirar les plantes exòtiques competidores.
Totes aquelles persones interessades en l'àmbit de les plantes amenaçades, podeu consultar el Llibre vermell de les plantes vasculars endèmiques i amenaçades de Catalunya (Argania Editio, 2010). Obra de Llorenç Sáez, Facultat de Ciències de la UAB; Pere Aymerich, biòleg, i Cèsar Blanché, Dept. Productes Naturals, Biologia Vegetal i Edafologia de la UB, les seves pàgines són una eina fonamental per a la conservació de la biodiversitat al nostre país.
Si voleu conèixer l'aspecte i algunes dades més sobre altres silenes de Catalunya, podeu consultar l'enllaç següent: http://www.floracatalana.net/genere/Silene.
Font de la informació: XPN
Categoria: Garraf, Flora i vegetació, Flora, Conservació paisatge, Biodiversitat, general,