caes

Foix | Garraf | Olèrdola El 3 i 4 d’abril a diversos indrets dels tres parcs

Es realitza l'auditoria per l’adhesió a la CETS als parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix

28/04/2017

Un cop presentat el dossier de candidatura el gener d’aquest any, el dies 3 i 4 d'abril va tenir lloc la visita d’una representant de la Federació Europarc (entitat que atorga la Carta Europea de Turisme Sostenible) la qual va auditar el document i el procés participatiu in situ als tres parcs.

La verificació, realitzada el 3 i 4 d’abril, va consistir en la visita per part d'una auditora del Comitè de verificació de la Federació Europarc a diverses iniciatives del territori que es troben incloses en el programa d'actuacions de la CETS. També va tenir lloc una reunió amb el grup de treball en la qual es va poder copsar el nivell d'implicació i de participació dels seus diferents membres, així com una valoració global del que representa la Carta Europea de Turisme Sostenible per a cada entitat del territori, i es van visitar entitats privades i públiques que han participat en el procés de treball de la CETS, per conèixer el seu grau de coherència amb el turisme sostenible.

Atenent aquestes finalitats, es va dissenyar una ruta, entre els dies 3 i 4 d'abril, pels indrets i equipaments considerats més significatius i estratègics d'acord amb el projecte, entre ells, Begues, Can Grau, Sitges, Centre d’Estudis del Mar, Espai Natural dels Colls i Miralpeix, llotja de Vilanova i la Geltrú, el Far de Vilanova, Celler Vega de Ribes, productors de Sant Pere de Ribes, IES Ben après, Masia La Figuera, castell de Castellet, castell d’Olèrdola i La Posada de Sant Pere Molanta. 

Hi va haver una reunió amb l’alcaldessa de Begues  Mercè Esteve i la tècnica de cultura, Teresa Jardí i una visita a Can Grau, escola de natura del Parc i gestionada per Fundesplai. Després, es va travessar el Parc fins a Sitges, on es va dinar a un restaurant del Parc a Taula, la Nansa, amb la regidora d’Economia, Turisme i Platges, Aurora Carbonell, i Judith Albors, representant del Centre d’Estudis del Mar. Des d’allà es va anar a visitar l’Espai Natural del Colls i Miralpeix amb el director, Enric Garriga, i Teresa Vidal. Vam arribar a la Llotja de Peix de Vilanova i ens la va ensenyar el Patró Major, en Jaume Carnicer, i d’allà es va anar a veure l’exposició del Far de Vilanova amb la tècnica de Medi Ambient, Gemma Roset.

El primer dia va acabar a Sant Pere de Ribes amb un passeig per les vinyes i la masia centenària del Celler Vega de Ribes, on es van tastar alguns vins ecològics i es va explicar el seu procés d'elaboració. Seguidament, va tenir lloc un sopar fet amb productes agroalimentaris locals i de proximitat, com el xató o la fideuada, croquetes d'espigalls i formatge de Can Pere, sabres de Sant Pau i les pedres del Garraf. L’acte va convocar productors locals, que van explicar les singularitats dels seus aliments, representants municipals, personal tècnic de l'Agència de Desenvolupament NODE Garraf, el director i la cap de la Unitat d’Ús Públic i Conservació dels parcs del Garraf, Olèrdola i el Foix.

L’auditora va dormir en un establiment que ha participat en els grups de treball i els fòrums, la Masia Figueres, família que també és sòcia de l’Associació de Propietaris Forestals del Massís del Garraf, Teresa Bonjoch.

Segona jornada d'auditoria

A l’endemà, ens van reunir al castell de Castellet, on un representant d’Abertis i el director del Parc del Foix en Pau Mundó, van donar la benvinguda i van reunir-se amb els representants del grup de treball de la CETS. Cada entitat va explicar la seva experiència en la participació en aquest procés de treball, les seves expectatives, la seva implicació i el que els ha aportat. Moltes de les persones allí reunides van destacar la bona feina feta fins ara, l’enriquiment que ha suposat treballar conjuntament empresa privada i entitats públiques i la coordinació que està suposant ara i en el futur per aprofitar sinergies i estalviar feina.

L’auditora, després d’escoltar tots els participants del grup de treball, va destacar la gran i variada participació d’entitats públiques i privades, en un context molt complex, atès que són la suma dels municipis dels tres parcs, més Cubelles, i amb unes realitats molt diverses, com, per exemple, la confluència de territoris marítims i reserves marines amb turisme de sol i platja i municipis d’interior o muntanya amb menys visitants.

D’allà va seguir amb entrevistes més personalitzades a empreses com Quatre Passes (Educació ambiental del Penedès) i Xalenx (Empresa organitzadora d’esdeveniments esportius) i vam aprofitar per veure i parlar amb els responsables del Conjunt Monumental d’Olèrdola. Per acabar, es va dinar a la Posada de Sant Pere Molanta, on es va parlar amb la tècnica de NODE Garraf, Carla Coca, que ha sigut un suport bàsic en tot el procés. 

En la reunió final amb els directors i tècnics dels tres parcs, va destacar la coherència de les propostes a cinc anys, en què veia que hi havia poques accions que requerissin pressupost elevat i les accions més nombroses són de coordinació i cooperació entre totes les administracions, municipis i empreses. Va quedar reflectit que tots ja fem molta feina i el que cal és coordinar-se i ajuntar esforços per fer accions conjuntes. Aquest és el gran valor de la Certificació de la CETS: posar en comú tots els actors del territori.

Es preveu que la resolució de l’auditoria es conegui abans de l’estiu. Un cop validats els documents, es formalitzarà l’adhesió dels tres parcs a la Carta Europea de Turisme Sostenible i tant parcs com les empreses i entitats del territori que s’hi han compromès començaran a treballar per posar en marxa totes les actuacions pactades durant els propers cinc anys. Europarc farà el seguiment per tal que es compleixin.

Orígens

La Carta Europea de Turisme Sostenible és una iniciativa de la Federació de Parcs Naturals i Nacionals d'Europa (Europarc), que s'inscriu en les prioritats mundials i europees expressades a la Cimera de la Terra celebrada a Rio de Janeiro l'any 1992, i estableix els principis per a la gestió sostenible del turisme als espais naturals protegits, és a dir, una planificació turística que faci compatible la conservació del territori amb la satisfacció de les empreses turístiques, les expectatives dels visitants i la població local.

Actualment, la Xarxa de Parcs Naturals compta amb dos parcs amb aquesta acreditació: el Parc Natural del Montseny i el Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac. També estan adherits a la CETS el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i el Parc Natural del Delta de l'Ebre.

Per a més informació sobre el projecte de la Carta Europea de Turisme Sostenible, podeu consultar la pàgina web sobre Turisme sostenible als espais naturals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Foix, Garraf, Parc a taula, Olèrdola, general,