Garraf
Al Parc hi conviuen tres parelles d'àguila cuabarrada

La Diputació de Barcelona i el Gremi d'Àrids de Catalunya signen un conveni de col·laboració per a l'estudi i la conservació de l'àguila cuabarrada al Parc del Garraf

$urlFileEntry

J. Tarín i A. Porro durant la signatura.
Autor: Diputació Barcelona

25/02/2020

La Diputació de Barcelona i el Gremi d’Àrids de Catalunya (GAC) han signat el dimarts 25 de febrer un conveni de col·laboració per a l’estudi i conservació de l’àguila cuabarrada (Aquila fasciata) al Parc del Garraf. El conveni, que té com a objectiu millorar la informació i poder dissenyar les accions de conservació d’aquesta espècie protegida i amenaçada, ha estat signat pel diputat de Mobilitat, Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals, Josep Tarín, i el president del Gremi d’Àrids de Catalunya (GAC), Alfons Porro.

D'acord amb el conveni, ambdues parts s’han compromès a dur a terme l’estudi de seguiment d’una de les tres parelles d’àguila cuabarrada que nidifica en l’àmbit del Parc del Garraf. L'estudi es fa en estreta col·laboració entre els tècnics del Parc i els del Gremi d’Àrids de Catalunya (GAC) i les seves empreses associades. Consisteix a equipar els dos exemplars de la parella amb emissors de seguiment GSM/GPRS, que donaran informació del moviment i localització diària de cadascun dels individus, de manera permanent i durant un llarg període de temps.

Aquest tipus de seguiment té múltiples aplicacions en els estudis d’espècies de fauna salvatge i és molt important per a l’obtenció d’informació bàsica sobre la seva biologia, com ara la determinació de l’àrea que freqüenta la parella, que ens permetrà delimitar perfectament el seu territori, dominis vitals, selecció d’hàbitat, zones d’alimentació, ritme d’activitat diària i detalls sobre el comportament reproductiu, entre d’altres.

La informació obtinguda a partir dels estudis de seguiment i recerca és de vital importància per tal de fer una bona gestió dels espais naturals, integrant els elements naturals prioritaris establerts en el Pla de conservació del patrimoni natural i de la biodiversitat dels parcs del Garraf i d’Olèrdola.

Els estudis de seguiment de l’àliga cuabarrada permetran actualitzar les zones més sensibles d’ocupació del Parc, així com desvelar interrogants referents a la seva biologia. Aquesta informació serà tinguda en compte tant a l'hora de proposar les mesures de millora per a la correcta conservació de l’espècie com per dissenyar els plans de restauració de les pedreres presents en les zones del Parc més favorables per a la preservació dels hàbitats de l’espècie.

L’àguila cuabarrada, també coneguda com de panxa blanca o perdiguera, és un rapinyaire diürn de mida mitjana-gran, típica d’ambients oberts amb vegetació mediterrània i clima temperat. La seva distribució engloba les regions semiàrides i càlides d'Europa, Àsia i el nord d'Àfrica. Cria des del nivell del mar fins a alçades de 1.000 metres i nidifica preferentment en cingleres, encara que també ho pot fer en arbres.

A Catalunya, la població d’àguila cuabarrada va sofrir una davallada notable des dels anys setanta fins al 2000, any en què van arribar al mínim conegut de 66 parelles reproductores. D’aleshores ençà, la població s’ha anat recuperant lentament i a l'actualitat ja compta amb prop de vuitanta parelles. Aquesta espècie és una de les aus rapinyaires més amenaçades al continent europeu i es tracta d'una espècie protegida en l'àmbit autonòmic, estatal i europeu. La tasca de conservació i protecció d'aquesta espècie dins del Parc de Garraf rau en el seguiment i protecció de les tres parelles que hi conviuen.

compartir

Font de la informació: Gremi d'Àrids de Catalunya i Diputació de Barcelona

Categoria: Garraf, Paisatge, Àguila cuabarrada, Biodiversitat, fauna, vertebrats, ocells, hàbitats, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Informació tècnica, Cartografia, Bases de dades, Divulgació, Diputació de Barcelona, ODS,