L'Informatiu dels parcs

Xarxa de Parcs Naturals
Montesquiu
Guilleries-Savassona
Montseny
Sant Miquel del Fai
Sant Llorenç-Obac
Montnegre-Corredor
Litoral
Marina
Parc Fluvial del Besòs
Collserola
Garraf
Olèrdola
Foix

Guilleries-Savassona La precipitació ha disminuït un 22,4 % respecte a l'habitual

Any 2023 càlid i sec a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, en consonància amb la meteorologia del país

24/01/2024

Durant el 2023, la temperatura mitjana anual a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona s’ha situat per sobre de la mitjana dels darrers anys i, per altra banda, la precipitació mitjana ha disminuït en un 22,4 %. Amb aquestes condicions, a l’abril de 2023, el percentatge d’aigua de l’embassament del pantà de Sau va arribar fins al 6,5 % i ha continuat baixant a principis d’any fins arribar al 5,1 % aquest gener de 2024.

La meteorologia de l’any 2023 a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha anat en consonància amb la que ha tingut Catalunya. Segons la classificació climàtica del Servei de Meteorologia de Catalunya, l'Espai Natural s'ha de situar en un clima continental, amb una mitjana de precipitacions anual entre els 700 i els 850 mm anuals i temperatures mitjanes entre els 11 i els 13ºC. 

Tanmateix, enguany aquestes condicions que definirien la normalitat dels anys precedents no s’han complert, ja que la mitjana de temperatura global ha estat de 13,1ºC, mentre que la precipitació mitjana s'ha situat en els 507,6 mm, una disminució del 22,4 % respecte a la mitjana anual dels darrers anys.

El seguiment de la meteorologia s’ha fet a través de les cinc estacions meteorològiques disponibles, tres d’elles homologades, Vilanova de Sau, Sant Julià de Vilatorta i Sant Sadurní d’Osormort, i gestionades per Meteoguilleries.

Temperatures i precipitacions

Durant el 2023, les estacions de mesura situen la mitjana de temperatura 1,2ºC per sobre dels registres habituals a la zona de Vilanova de Sau, 1ºC per sobre a la zona de Sant Julià de Vilatorta i Folgueroles i una mica menys a Vilalleons. En canvi, a Sant Sadurní d’Osormort, una zona clarament influenciada per la presència de la riera Major i la riera d’Espinelves, la temperatura mitjana anual és inferior a l’habitual i se situa per sota dels 12ºC.

Cal destacar la tendència a tot l'Espai Natural d'estius més llargs, amb més dies de temperatures extremes i hiverns més suaus amb menys dies de fred extrem, tret de la zona de la vall de Sant Sadurní d’Osormort, on els hiverns són especialment freds i les oscil·lacions tèrmiques molt extremes entre el dia i la nit.

Pel que fa a les precipitacions anuals de cadasvun dels municipis de dins de l’àmbit de l’Espai Natural, també han estat molt per sota de la mitjana. El valor de precipitació anual ha estat de 554,4 mm a Vilanova de Sau, 504,9 mm a Sant Julià de Vilatorta, 497,6 mm a Folgueroles i 452 mm a Sant Sadurní d’Osormort.

Estació hidrogràfica de la riera Major

El cabal mitjà anual de la riera Major ha estat de 0,8 m³/s. De manera puntual (maig, juny), les puntes de crescuda han superat per poc els 1,5 m³/s.  De manera esporàdica, s'observen algunes crescudes, producte de tempestes locals a finals de l'estiu.

Així doncs, el cabal en general ha estat molt baix, motivat per la sequera, l'escassetat de les precipitacions a la capçalera i també per la clara influència que té el bosc de ribera sobre els recursos hídrics en períodes d'escassetat d'aigua. 

L'augment de temperatura de l'aigua també és destacable. Durant els mesos d'estiu s'han assolit temperatures de fins a 23º C, mentre que a l'hivern la temperatura de l'aigua se situa entre els 0 i els 2ºC .

Aspectes destacables

Entre els aspectes meteorològics destacables durant el 2023 hi ha el fet que l’hivern és l'estació que menys ha patit desviacions significatives. La inversió tèrmica ha ajudat a mantenir l'ambient fred i amb fortes glaçades a les fondalades i la plana. Durant la primavera, hi va haver un període excepcionalment càlid, amb un episodi de calor primerenca el març en què la temperatura màxima absoluta va superar amb escreix els rècords històrics, amb els 26,7°C i 26,0 °C a Sant Sadurní i Vilanova de Sau, respectivament.

A finals d'abril va fer una calor extraordinària i es va produir una persistència de valors superiors a 30ºC. Durant els mesos de maig i juny, pluges i tempestes generals van acumular valors superiors als 100 mm. Destaquen els 189,0 mm i 184,7 mm de Sant Julià de Vilatorta i de Vilanova de Sau, respectivament.

Juliol i agost va ser molt sec i càlid, amb onades de calor sahariana, pics de calors que van superar fàcilment els 40ºC. El dia 18 de juliol va donar registres excepcionals: a Vilanova de Sau, 41,4 ºC. La temperatura mitjana de les màximes, +3,5ºC respecte a la mitjana climàtica.

A finals d’agost hi va haver un canvi de temps brusc. Entre els dies 24 i 27 hi va haver episodis de tempestes intenses i pluja abundant en els quals es van superar els 40 mm a totes les estacions. També es va observar una espectacular baixada de les temperatures en 48 hores de l'ordre de 18º C a 20º C. Per exemple, a Vilanova de Sau, de 35,2 ºC el dia 25 a 19,3 ºC el dia 27. 

L'arribada de la tardor no va portar més pluja i la temperatura va ser plenament estiuenca fins ben entrat l'octubre. De fet, ha estat la tardor més càlida dels darrers 30 anys, la mitjana de 16,7ºC supera en +1,8ºC la mitjana climàtica. A l’octubre es produí un rècord general de temperatura màxima el dia 1; destaquen 31,8ºC de Vilanova de Sau, 31,3 ºC de Sant Julià de Vilatorta i 31,0 ºC de Sant Sadurní d'Osormort. En alguns observatoris de la Plana de Vic es van superar els 34 ºC.

I, per últim, l'anticicló i la inversió tèrmica van dominar tot el desembre. En general, va ser fred o molt fred a totes les estacions situades a les valls i fondalades. A la riera Major, estació de Sant Sadurní d'Osormort, la mitjana mensual d'1,7º C és la segona més baixa en un mes de desembre, només superat pels -0,1º C de l'any 2017. El dia 18 assolia una mínima absoluta de -10,2º C.

compartir

Font de la informació: Meteoguilleries

Categoria: Meteorologia, Recerca i seguiment, Guilleries-Savassona, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,

Recursos

Meteoguilleries

Cercador de notícies




Subscriu-te als nostres butlletins

 

Rep els nostres butlletins de Parcs.

Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

fent clic als botons de sota.

butlletí gaudim

Subscriu-te a l'agenda Subscriu-te a l'Informatiu

Suggeriments, opinió i xarxes socials

 

Envia'ns els teus suggeriments, opina

i visita les nostres xarxes socials

Suggeriments

Suggeriments Opina Xarxes socials