caes

Guilleries-Savassona Destaquen el barb de muntanya i el barb roig, espècie invasora

El seguiment del poblament de peixos i macroinvertebrats aquàtics de la riera Major a l'Espai Natural de les Guilleries-Savassona registra els cabals més baixos des del 2018

11/02/2022

L’any 2021 s’han registrat els cabals més baixos des que es van iniciar, el 2018, el seguiment de l’estat del poblament de peixos i macroinvertebrats aquàtics de la riera Major (conca del riu Ter) a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. La temperatura de l’aigua a l’estiu s’ha mantingut en valors a l'entorn dels 20ºC durant, com a mínim, un mes i mig, dades nefastes per a la supervivència de la truita, segons els estudis fets per Laia Jiménez i Marc Ordeix (Centre d'Estudis dels Rius Mediterranis, Universitat de Vic), Jordi Riera (Diputació de Barcelona) i Txevi Buigas, Anna Mimoso, Joan Pareja i Jordi Serrabasa (Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona).

El poblament de peixos és desigual als dos trams avaluats. Aigua amunt del pont de l’Eix Transversal (C-25) hi ha una codominància entre el barb de muntanya (Barbus meridionalis) i el veró o barb roig (Phoxinus sp). D’altra banda, a la riera Major al seu pas pel càmping el Pont de Malafogassa, hi domina clarament el veró o barb roig (Phoxinus sp). Aquesta espècie d’origen forà i invasora, detectada des dels primers mostreigs duts a terme en el marc d’aquests seguiments l’any 2018, ha passat a ser majoritària en nombre d’individus, en detriment de les dues espècies autòctones presents, el barb de muntanya (B. meridionalis) i la truita comuna (Salmo trutta), que actualment només és testimonial als dos trams avaluats. 

El mostreig quantitatiu de macroinvertebrats aquàtics mostra una qualitat molt bona i una productivitat esperable per a una riera d’aquestes característiques. Els hàbitats aquàtics, al seu torn, hi mantenen una qualitat classificada entre bona i molt bona, tot i que s’ha detectat un augment dels sediments, bàsicament sauló, als dos trams avaluats. 

La mala connectivitat ecològica de la riera per als peixos, deguda a la presència de diverses rescloses, continua essent una pressió important, pendent de resoldre, sobretot per a la truita, que és incapaç d’anar aigua amunt per fresar a la tardor-hivern i/o per refugiar-se els mesos més càlids. Cal, també, seguir avaluant el possible increment d’abocaments orgànics i el seu impacte en el conjunt del poblament de peixos i invertebrats aquàtics.

Custòdia fluvial de la riera Major

El Programa d’acció del conveni de custòdia fluvial de la riera Major, en el seu curs dins l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, té tres objectius bàsics: la recuperació de la connectivitat de la riera, la gestió i millora de la vegetació autòctona i al·lòctona i el seguiment ecològic de fauna, vegetació i paràmetres fisicoquímics de la riera.

Les actuacions de conservació d’aquest Programa d’acció consisteixen en l’eliminació d’espècies invasores i la potenciació del bosc de ribera, l’ordenació de la ramaderia, el dragat de sediments acumulats, l’enderrocament de rescloses, la millora de la connectivitat de la riera a través de la construcció de dispositius de pas per a peixos, les actuacions de control del cranc de riu exòtic i la realització d’un seguiment ecològic de totes les accions realitzades.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Hidrologia, invertebrats, hàbitats, Recerca i seguiment, Guilleries-Savassona, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,