caes

Guilleries-Savassona Si es compara amb el període 2018-2020, el total de captures ha caigut un 86 %

La campanya de seguiment de la papallona del boix confirma la disminució de les captures

22/11/2020

Amb l’arribada del fred, les erugues de la papallona del boix (Cydalima perspectalis) entren en fase d’hivernació i és el moment de tancar el seguiment realitzat durant el 2020 a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i valorar-ne els resultats. La tendència a la baixa s’ha mantingut des del 2019 si bé aquest setembre s’ha detectat un augment de captures causat per la rebrotada d’una part del boix.

El 2018 es va iniciar el seguiment de la papallona del boix (Cydalima perspectalis) a l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona amb l’objectiu de recollir dades globals de captures d'adults amb l’ús de trampes estandarditzades per a aquesta finalitat. Aquesta informació permet conèixer la biologia de l’espècie i l’expansió de la plaga en l’àmbit de l’Espai Natural. El seguiment s'ha anat repetint any rere any per tal de disposar de dades globals que permetin valorar la seva evolució a mitjà termini.

Les afectacions més importants es van donar l'any 2018. El 2019, les captures d'adults van baixar de forma considerable (van ser un 75 % inferiors) degut a la disminució del menjar disponible per a les erugues (la majoria dels boixos estaven completament defoliats) i a les característiques meteorològiques de l’estiu d’aquell any, amb humitats relatives i temperatures màximes elevades que podrien haver tingut un efecte negatiu sobre el cicle biològic de la papallona.

Aquesta tendència a la baixa s'ha mantingut i el total de captures del 2020 ha disminuït un 30 % més respecte els valors del 2019. Aquesta disminució està, de nou, relacionada amb la quantitat de menjar disponible per a les erugues. Així, si hi ha menys boixos amb fulla, la densitat de població no pot ser la mateixa. Si es fa la comparativa amb el període 2018-2020, el nombre total de captures ha caigut un 86 %.

Respecte a l'inici de les corbes de vol de la papallona, aquest 2020 les primeres captures daten del període comprès entre l'1 i el 8 de juny, període similar al del 2019 i uns 15-20 dies abans que els registres del 2018.

És important remarcar que a partir del setembre passat s'ha observat un pic de captures causat pel fet que la rebrotada de part del boix ha permès la viabilitat de més erugues i, per tant, de papallones. Caldrà esperar al 2021 per veure quina dinàmica s'estableix.

Aquest seguiment es completarà durant el mes de desembre, quan està previst fer el control de la rebrotada del boix i es pugui establir en quin estat es troben actualment les boixedes de l'Espai Natural.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, flora, fauna, invertebrats, insectes, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Guilleries-Savassona, Biodiversitat, ODS,