caes

Guilleries-Savassona | Montesquiu | Xarxa de Parcs Naturals En el marc del programa SEMICE

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona i el Parc del Castell de Montesquiu incorporen estacions de seguiment de petits mamífers

24/10/2019

Enguany, l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona i el Parc del Castell de Montesquiu s’han adherit al conveni que la Diputació de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers signen anualment per garantir el seguiment de la biodiversitat en els seus espais naturals. Un dels seguiments que s’ha iniciat és el de petits mamífers, emmarcat dins el programa SEMICE.

El SEMICE és un projecte que va ser creat l’any 2008 pel Museu de Ciències Naturals de Granollers amb l’objectiu principal de conèixer l’evolució temporal de les poblacions de rosegadors i insectívors de menys de 150 grams de pes.

Aquest seguiment es duu a terme mitjançant un conjunt de parcel·les, més d'un centenar, escampades arreu del país. Tant a la tardor com a la primavera, durant tres dies consecutius s’instal·len un total de 36 paranys de captura en viu en cada parcel·la. Tenint en compte que la majoria d’espècies de petits mamífers són fonamentalment nocturnes, cada matí es revisen els paranys per fer un recompte del nombre de captures. Cada individu capturat s’identifica, es pesa, es mira si és mascle o femella i es determina si s’està reproduint. Finalment, es marca amb un codi identificatiu i s’allibera. Gràcies a aquesta metodologia, es pot calcular un índex d’abundància que permet estimar les tendències poblacionals en diferents hàbitats i períodes.

Els petits mamífers tenen un paper important en els ecosistemes: són l’aliment bàsic d’un gran nombre d’animals carnívors, ajuden a dispersar algunes llavors, depreden insectes i altres invertebrats, etc. Per tant, detectar i entendre les seves fluctuacions poblacionals és bàsic per poder valorar l’estat de salut dels espais naturals i gestionar-los millor davant amenaces com, per exemple, el canvi climàtic.

Les quatre noves parcel·les que s’han creat a les Guilleries i a Montesquiu, dues a cada parc, estan ubicades en hàbitats força diferenciats: roureda, fageda, pineda de pi roig i bosc de ribera. El primer mostreig d’aquests parcel·les es va dur a terme a principis de juliol i, en total, es van capturar més de 150 individus diferents pertanyents a quatre espècies (per ordre d’abundància): ratolí de bosc (Apodemus sylvaticus), musaranya vulgar (Crocidura russula), talpó roig (Myodes glareolus) i ratolí lleonat (Apodemus flavicollis), uns molt bons resultats que coincideixen amb els obtinguts a la resta de la província de Barcelona.

Aquest èxit es podria explicar per les abundants precipitacions que ens van acompanyar l’any passat les quals s’haurien traduït en una gran producció d’aliment enguany (veure notícia). Esperem que les bones notícies es mantinguin en les properes campanyes de seguiment.

Trobareu més informació així com els resultats detallats i l’evolució a la pàgina web del SEMICE (Seguiment dels petits mamífers comuns d'Espanya).

Conveni de col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals

El Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona s’estructura en quatre línies principals essent la part més important la corresponent als seguiments i recerca sobre els grups de papallones, ratpenats, amfibis i rèptils i petits mamífers.

 

compartir

Font de la informació: M. Vilella i Ignasi Torre - Museu de Ciències Naturals de Granollers i XPN

Categoria: ODS, Guilleries-Savassona, vertebrats, Montesquiu, fauna, Paisatge, Hidrologia, Biodiversitat, Gestió del medi, Xarxa de Parcs Naturals, mamífers, Diputació de Barcelona, hàbitats, Recerca i seguiment, general,