Selector d'idioma

CAESEN

Capçalera

Publicador de continguts

Xarxa de Parcs Naturals
Durat la primavera del 2019

Màxims històrics de les poblacions de petits mamífers comuns a la Xarxa de Parcs Naturals

$urlFileEntry

Ratolí de bosc. Autor: I. Torre / Museu CN Granollers

09/10/2019

Des de l’any 2008, el seguiment SEMICE recull les dades de les poblacions de petits mamífers en diverses estacions distribuïdes per bona part de la Xarxa de Parcs Naturals (XPN), un fet que permet estimar les seves tendències temporals. De les nou estacions (en quatre parcs) establertes a l’inici del seguiment, s’ha passat a les trenta actuals (distribuïdes en vuit parcs), un augment que ha triplicat el nombre d’estacions inicial. D’aquestes estacions, una mica més de la meitat (16) són portades per col·laboradors de caire voluntari, o a càrrec d’altres investigadors, i no representen un cost per al projecte.

Cal destacar que durant el 2019, s’han incorporat quatre noves estacions de seguiment en el Parc del Castell de Montesquiu i en l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona gràcies a l’actualització del Conveni de col·laboració entre la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona i el Museu de Ciències Naturals de Granollers.

Durant els dotze anys que ja dura el Seguiment dels petits mamífers comuns (SEMICE) a la Xarxa de Parcs Naturals, s’han capturat gairebé 5.000 petits mamífers de deu espècies diferents. Tot i que la primavera del 2018 va ser considerada molt bona per als petits mamífers, enguany, els resultats han superat totes les expectatives ja que les poblacions han assolit màxims històrics en moltes estacions seguides des del principi (any 2008) i els valors mitjans d’abundància també han estat els màxims per al conjunt d’estacions monitoritzades.

L’any 2018, Catalunya va gaudir d’una tardor excepcionalment humida i càlida, fet que pot explicar l’augment de les poblacions de petits mamífers durant la tardor del 2018 i la primavera del 2019. Desprès d’una davallada de les poblacions de petits mamífers comuns en el període 2008-2017, s’ha experimentat una recuperació i des del 2016 les poblacions augmenten any rere any.

Aquesta és una molt bona notícia per als sistemes naturals del país ja que els petits mamífers són l’aliment principal per a molts depredadors i és probable que a causa de les poblacions minvades d’alguns d'aquests depredadors (per exemple, la mostela) els primers es vegin beneficiats en els propers anys. 

Conveni de col·laboració entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la Xarxa de Parcs Naturals

El Conveni de col·laboració per a l’execució del Pla estratègic de seguiment i recerca per a la conservació del medi natural (fauna: papallones, petits mamífers, ratpenats, amfibis i rèptils) de la Xarxa de Parcs Naturals entre el Museu de Ciències Naturals de Granollers i la XPN de la Diputació de Barcelona s’estructura en quatre línies principals essent la part més important la corresponent als seguiments i recerca sobre els grups de papallones, ratpenats, amfibis i rèptils i petits mamífers.

compartir

Font de la informació: Ignasi Torre / Museu de Ciències Naturals de Granollers

Categoria: Paisatge, fauna, Planificació i avaluació, Divulgació, Biodiversitat, Gestió del medi, Recerca i seguiment, mamífers, vertebrats, Xarxa de Parcs Naturals, general,