caes

Guilleries-Savassona La construcció, del segle XII, és Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN)

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona finalitza les actuacions de conservació i de millora de la senyalització i divulgació de la Domus del Pi, a Vilanova de Sau

01/12/2021

L’Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha completat l’actuació de millora de l'entorn de la Domus del Pi, antic edifici fortificat del segle XII situat a Vilanova de Sau. Així, per protegir la construcció i ordenar l'ús públic ha tancat tot el perímetre i ha instal·lat un plafó informatiu per tal de fer divulgació entre els visitants del seu valor. La inversió total ha estat d'11.643,39 euros.

La Domus del Pi, declarada Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN) l’any 1949, és l’element de patrimoni cultural més destacable dins del municipi de Vilanova de Sau, en l’àmbit de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Es tracta d’un edifici fortificat de dues plantes rectangulars que conserva el sostre. Va ser la casa dels senyors de Sau al segle XII, dependent de la gran casa dels Cabrera, i tenia una muralla que l’envoltava i protegia. Comptava amb espais com un pati d’armes i estances diverses que podrien haver estat la cuina, els estables i magatzems i una sala que podria haver tingut més d’un pis.

Molt propera a l’Àrea d’esplai del pantà de Sau, la gran afluència de visitants a la zona a més de la seva importància com a BCIN han motivat el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona a dur a terme una actuació arqueològica per a la seva protecció, conservació i divulgació. Prèviament, els anys 2006, 2009 i 2010 l’Associació de Turisme de Vilanova de Sau va promoure tres intervencions arqueològiques a l’entorn de la Domus del Pi.

Actuacions de conservació i divulgació

Amb l’objectiu de protegir la construcció i evitar l’accés al seu interior, el Consorci de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona ha realitzat el tancament de tot el perímetre de la Domus del Pi (aproximadament 150 metres) amb una tanca que substitueix la ja existent, molt malmesa. Feta amb palissada de fusta de castanyer, un material que es caracteritza per la seva qualitat, duresa i durabilitat, la nova tanca té una bona integració visual a l’entorn natural i l’impacte visual és mínim. La completa una porta de pi massís provinent d’explotacions forestals sostenibles.

Pel que fa a la senyalització i divulgació, s’ha millorat la senyalització ja existent amb un nova fita situada a l’inici del corriol que voreja la Domus del Pi en què s’indica també la direcció de l’Àrea d’esplai del pantà de Sau i de la ruta de les Carboneres.

Un altre element rellevant és l’elaboració i instal·lació a la zona propera a la porta de la tanca de castanyer d’un plafó divulgatiu de la Domus del Pi que ofereix una breu explicació del seu origen, història, característiques arquitectòniques i intervencions arqueològiques i s’il·lustra amb una infografia de l’edificació i les seves parts.

La inversió final de les actuacions ha estat d'11.643,39 euros.

Altres elements d’interès propers

La zona on s’ubica la Domus del Pi compta amb altres elements d’interès. Així, a mig quilòmetre direcció sud, hi ha l’Àrea d’esplai del pantà de Sau, la qual, a més de constituir un mirador excepcional de l’embassament i del campanar de l’església de Sant Romà de Sau, disposa, entre d’altres serveis, d’un punt d’informació, servei de bar i lavabos públics, 66 places d’aparcament (dues de les quals per a persones amb mobilitat reduïda), aparcament per a bicicletes (veure tots els serveis aquí).

També es poden recórrer els itineraris senyalitzats SL-C Ruta de les carboneres i la Domus del Pi, rutes circulars per fer a peu que s’inicien i s’acaben a l’àrea de pícnic del pantà de Sau. La Ruta de les carboneres transcorre pels alzinars de les cingleres i explica com es gestionaven aquests boscos per fer-ne carbó. Una altra ruta senyalitzada que transcorre molt propera a la Ruta de les carboneres és el GR-151, que uneix Vilanova de Sau amb Tavertet.

Per a més informació, podeu veure el capítol "Domus del Pi: la casa més antiga de Catalunya" del programa Sota terra i la píndola "3D de la Domus del Pi", emesos a TV3.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Educació ambiental, Guilleries-Savassona, Educació ambiental, ODS,