Guilleries-Savassona Va incloure una visita a l’observatori del centre

L'Espai Natural de les Guilleries-Savassona participa en la trobada de l'Associació Catalana d'Observadors Meteoròlegs a l'Escola El Roser

11/02/2025

L’Escola El Roser de Sant Julià de Vilatorta va acollir el 8 de febrer el trentè aniversari de l’Associació Catalana d’Observadors Meteorològics (ACOM) amb una trobada que va versar principalment a l’entorn de les evidències del canvi climàtic al nostre país i, en concret, a les Guilleries. L’ACOM va comptar amb la col·laboració de Meteoguilleries, de l’Ajuntament de Sant Julià de Vilatorta i del Consorci de l’Espai Natural per la seva organització.

La trobada va incloure al matí una visita a l’estació meteorològica de Sant Julià de Vilatorta, conferències sobre el clima i el canvi climàtic d’Eloi Cordomí, meteoròleg de 3cat, i d’Alba Ludevid, tècnica d’ús públic i educació ambiental de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona. Finalment, a la tarda es va fer una visita a l’observatori històric de l’Escola El Roser.

La trobada va començar de la mà de Lluís Solanas, tècnic de Meteoguilleries, amb una visita a l’estació meteorològica actual a Sant Julià de Vilatorta, la qual està gestionada pels mateixos tècnics de Meteoguilleries.

Aquesta estació compta amb dues sondes per mesurar la temperatura i humitat, un sensor de pressió atmosfèrica, un pluviòmetre per mesurar la precipitació, un piranòmetre per mesurar la radiació solar i un sensor de la qualitat de l’aire.

Com a curiositat, Solanas va explicar que la qualitat de l’aire a Sant Julià de Vilatorta empitjora molt a l’hivern a causa de l’emissió de gasos d’efecte hivernacle, especialment partícules en suspensió per l’ús de les calderes de calefacció que funcionen amb  combustibles fòssils. D'altra banda, cal destacar els darrers anys la proliferació al municipi de sistemes d’energia solar combinats amb aerotèrmia, molt més sostenibles, ja que no tenen emissions.

Conferències sobre el canvi climàtic

Després d’aquesta primera visita, els participants es van dirigir cap a l’Escola del Roser per escoltar dues conferències a l’entorn del canvi climàtic. Eloi Cordomí, meteoròleg de 3cat, va fer una presentació molt il·lustrativa sobre l’evolució del clima a Catalunya i, concretament a les Guilleries i a Sant Julià de Vilatorta.

Cordomí va explicar els canvis que s’estan produint a nivell global que porten a una modificació i desplaçament de les franges climàtiques mundials i com aquests canvis tenen un efecte directe amb la realitat meteorològica a Catalunya amb un augment de la temperatura, disminució de les precipitacions, episodis extrems més freqüents, etc. Caldrà veure com evoluciona aquesta situació i si es mantindrà en el temps.

També va explicar que malgrat ser greu, la situació no és irreversible, hi ha sectors com per exemple l'agricultura i els nous models de gestió forestal que poden contribuir a millorar una mica la situació. Deixant a part els grans sectors econòmics, el meteoroleg va voler deixar constància que tots nosaltres podem fer petites accions per contribuir a reduir les conseqüències d'aquest canvi climàtic.

D'altra banda, Alba Ludevid, tècnica d’ús públic i educació de l’Espai Natural de les Guilleries-Savassona, va explicar com l’equip de l’espai natural està observant els efectes del canvi en aquest territori i quines són les actuacions de mitigació, adaptació, seguiments ecològics i ordenació de l’ús públic que estan portant a terme per fer front a aquesta situació. La tècnica va destacar que es tracta d’una inversió a llarg termini.

Visita a l’observatori històric de l’escola El Roser

A la tarda, els participants a la jornada van visitar l’observatori meteorològic històric, el qual ara no està en funcionament però que va proporcionar dades des de 1898 fins a 1956 ininterrompudament.

El religiós Manuel Cazador va liderar un important treball d’investigació i estudi de les ciències de l’atmosfera mitjançant les dades obtingudes en aquest observatori. També va col·laborar activament amb el Servei de Meteologia de Catalunya i amb l’Observatori Fabra i el seu director el Dr. Eduard Fontserè, així com amb altres entitats d’estudi de les ciències.

Actualment encara es conserva una part molt important de l’instrumental utilitzat així com un important fons documental gràfic realitzat pel mateix pare Cazador.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Guilleries-Savassona, Educació ambiental, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS,

Cercador de notícies




        Subscriu-te als nostres butlletins

         

        Rep els nostres butlletins de Parcs.

        Subscriu-te a l'agenda i a l'Informatiu

        fent clic als botons de sota.

        butlletí gaudim

        Subscriu-te a gaudim als parcs (agenda) Subscriu-te a l'Informatiu dels parcs

        Suggeriments, opinió i xarxes socials

         

        Envia'ns els teus suggeriments, opina

        i visita les nostres xarxes socials

        Suggeriments

        Suggeriments Opina Xarxes socials