La pel·lícula "Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer", dirigida per Albert Naudín, arriba als cinemes a finals de gener
Fotograma de la pel·lícula. Autor: Fundació Jacint Verdaguer
La vessant excursionista del poeta Jacint Verdaguer, inspiració principal per a l’escriptura del seu gran poema èpic Canigó, és el fil argumental de la nova pel·lícula d’Albert Naudín (Maleïda 1882). Lluís Soler, Santi Pocino, Sílvia Bel i Xavier Boada encapçalen el repartiment de Canigó 1883. Després de la seva presentació al Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló, la pel·lícula Canigó 1883. La llegenda pirinenca de Jacint Verdaguer, dirigida per Albert Naudín, s’estrenarà a les sales el 26 de gener.
Es tracta de la segona part del díptic iniciat per Maleïda 1882, al voltant de les excursions del poeta pel Pirineu durant els estius dels anys 1882 i 1883, i que són l'origen i la inspiració del seu gran poema èpic Canigó.
A diferència del llargmetratge precedent, a Canigó 1883 s’explica la història des de la ficció. L’actor Lluís Soler, gran coneixedor de la vida de Verdaguer, torna a interpretar-lo. El repartiment es completa amb Santi Pocino, que dona vida al Verdaguer més jove, Sílvia Bel, que interpreta la fada Flordeneu, i Xavier Boada, en el paper de Jaume Collell, l’amic íntim de Verdaguer. La pel·lícula d’Albert Naudín es va estrenar a nivell mundial el passat novembre, en el marc de la 41a edició del Festival BBVA de Cinema de Muntanya de Torelló.
Popularitzar una personalitat única
Segons Albert Naudín, “el cinema és una eina molt potent per explicar i popularitzar una mica més el nostre patrimoni cultural amb una mirada més àmplia i actual, i alhora reivindicar la figura d’un dels personatges catalans més il·lustres i transformadors socialment i culturalment parlant que tenim, i que pot servir d’inspiració per a les noves generacions”. Jordina Boix, de la Fundació Jacint Verdaguer, explica que “aquesta història mostra la vessant més excursionista del poeta i transmet, per primera vegada en llenguatge cinematogràfic, el periple del seu viatge pirinenc i alhora vital. Un veritable homenatge en imatges a Verdaguer i a la muntanya. Hi trobem la personalitat d’un geni de la llengua que, més de 130 anys després, ens descriu amb la mateixa intensitat una història d’amor fantàstica tot creant un monument a la llengua i al país".
Bernat Gasull, guionista de totes dues pel·lícules, va dur a terme una elaborada tasca de documentació i recerca, inèdita fins ara: “S’han descobert coses mentre es feia la recerca, com noves excursions o cims que no sabíem que havia pujat el poeta. En acabat, calia construir la història”. El resultat de la seva investigació va donar lloc a set guions diferents. “Tot plegat ha estat, malgrat la basarda de la novetat i la solitud de trepitjar terreny desconegut, tota una experiència”, conclou Gasull.
L’actor Lluís Soler es torna a posar a la pell i l’esperit del gran poeta. "La vida de Verdaguer és inabastable. I plena de misteris, encara. És una personalitat única. Tenia un talent infinit, una tossuderia molt bèstia”. Per a Sílvia Bel, que interpreta Flordeneu, “haver-me posat les paraules de Verdaguer a la boca és el privilegi de poder commoure amb uns versos que em connecten amb la terra, amb el paisatge, amb la cultura i amb la nostra llengua, i això és un autèntic honor”.
La producció
Filmexplora, en col·laboració amb la Fundació Jacint Verdaguer, s'ha tornat a encarregar de la producció, enguany amb la producció associada de Símbol Editors i la participació de TV3, i amb el suport de Noel, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Diputació de Lleida, Diputació de Barcelona, IDAPA Institut de Desenvolupament de l'Alt Pirineu i Aran, Musèus dera Val d'Aran i la Xarxa de Museus d'Història i Monuments de Catalunya.
Sinopsi
Any 1883. Verdaguer, als 38 anys, i acompanyat d'un guia, puja al pic de Balaig, el cim més alt de la muntanya del Canigó. Des de les altures, la inspiració porta el poeta a la gènesi del Cant Quart del poema Canigó, un viatge pel Pirineu en una carrossa voladora, on Flordeneu, la fada, sedueix el cavaller Gentil. La idea propicia una travessa pels cims més alts del Pirineu, plena de reptes i passatges sorprenents que, anys més tard, ja gran, el poeta rememora tot rellegint la seva obra cabdal, Canigó.
Font de la informació: Fundació Jacint Verdaguer
Categoria: Guilleries-Savassona, ODS,