La Diputació i l'Obra Social "la Caixa" faciliten l'accés als Parcs Naturals a persones amb mobilitat reduïda
Provant la cadira Autor: XPN
Fer més accessible a tot tipus de persones els parcs naturals és un dels objectius del conveni de col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona. Dins d'aquest conveni, el dijous 3 de juliol es va presentar a la Casa Nova de l'Obac, al Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac, el nou material perquè les persones amb problemes de mobilitat puguin accedir a diversos indrets dels parcs naturals.
La presentació la va fer el diputat d'Espais Naturals i Medi Ambient, Joan Puigdollers, i el director general de l'Obra Social "la Caixa", Jaume Lanaspa, juntament amb el tècnic d'ús públic del parc, Josep Canals. Des de l'inici de l'acord de col·laboració entre les dues institucions, més de mil persones en risc d'exclusió han tingut accés al món laboral amb la realització de 230 projectes.
Una de les novetats que incorpora el parc es la cadira Joëlette, d'una sola roda, que permet que una persona amb mobilitat reduïda pugui fer recorreguts per terrenys no adaptats amb l'ajut de dos o més acompanyants que l'han de conduir. La cadira la podrà fer servir gratuïtament qualsevol persona amb discapacitat física que vulgui fer una activitat pel parc, com per exemple pujar al monestir de Sant Llorenç del Munt, al cim de la Mola, un dels itineraris més populars i freqüentats d'aquest espai natural. Aquest servei inclusiu servirà de prova pilot per valorar-ne la introducció a la resta de parcs i equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona.
Aquesta cadira s'afegeix a l'oferta actual de material adaptat de préstec per a persones amb discapacitats, com ara les bicicletes handbikes, les bicicletes tàndem, les terceres rodes per a cadires de rodes o les barres direccionals. L'atenció personalitzada per a aquest col·lectiu, que es pot consultar a l'apartat d'accessibilitat del web de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació, també engloba altres accions com ara els programes escolars adaptats: Viu el parc i Coneguem els nostres parcs ofereixen materials escolars per a estudiants amb discapacitat i grups d'educació especial.
També s'ha editat material educatiu com la Guia dels parcs, els contes de 'La Xara i el Pau' i algunes fitxes de la flora i la fauna dels parcs estan disponibles en braille, i també existeixen mapes tàctils i s'han fet itineraris accessibles i jocs interactius inclusius adreçats especialment al públic jove i familiar i Rutes teatralitzades inclusives.
Actualment, la Xarxa de Parcs Naturals té set itineraris adaptats per a persones amb discapacitats de mobilitat o visuals. Aquests itineraris són als parcs del Garraf, el Montseny, Sant Llorenç del Munt i l'Obac, Montesquiu i el Montnegre i el Corredor, i a l'espai natural de les Guilleries-Savassona.
Renovació del conveni
Per a aquest any 2014, s'ha renovat el conveni de col·laboració entre l'Obra Social "la Caixa" i la Diputació de Barcelona, que suposa una inversió d'1,3 MEUR per part de l'entitat financera. Durant els nou anys de conveni, 2005 - 2013 hi han participat 21 entitats d'inserció social, distribuïdes entre vuit empreses d'inserció i 13 centres especials de treball. Una l'aliança iniciada el 2005 per posar en marxa el programa de millora d'espais naturals i afavorir l'ocupació de persones en risc d'exclusió social. En aquest temps han participat en el programa 977 persones i s'han dut a terme 230 projectes dins la Xarxa de Parcs Naturals. Per fer realitat tot això, "la Caixa" hi haurà destinat un total de 21,8 milions d'euros.
El nou acord segueix desenvolupant projectes en els àmbits prioritaris dels darrers anys, com ara la restauració d'àrees degradades, la millora forestal, la prevenció d'incendis, la preservació de la biodiversitat i la recuperació d'espais fluvials i oberts. També preveu que prop de 129 persones en risc d'exclusió hi participin al llarg d'aquest any, de manera que s'executaran 21 projectes més.
Al llarg d'aquests anys també s'han plantat 147.000 arbres per a la reforestació de 175 ha de boscos cremats que no es regeneraven de forma natural, a més de l'execució de 21 projectes per a la millora de 45 km d'espais fluvials i boscos de ribera, la recuperació i millora de 233,48 ha de pastures i espais oberts. I la restauració de 17 zones afectades per impactes importants (abocadors, mines abandonades, efectes de ventades, enderroc d'edificacions no legalitzades, etc.) amb una superfície recuperada de 116 ha.
Altres projectes desenvolupats han estat l'execució de treballs de millora i accessibilitat en 70 espais públics i de lleure, l'adquisició i instal·lació de cinc calderes de biomassa en oficines d'informació i equipaments de la Xarxa de Parcs Naturals, la restauració, senyalització i millora de 27 itineraris i camins (GR, PR) dins els parcs o la realització de set itineraris adaptats per a persones amb problemes de mobilitat.
Font de la informació: Parc Natural de Sant Llorenç del Munt i l'Obac
Categoria: Sant Llorenç-Obac, general,
Tags: accessibilitat,