Alumnes de l'IES Jaume Almera de Vilassar de Dalt fan sis accions per conscienciar i reduir els residus al Parc de la Serralada Litoral
Alguns dels joves del servei comunitari a Vilassar de Dalt. Autor: IES Jaume Almera
El servei comunitari al Parc de la Serralada Litoral, orientat a joves de 4t d'ESO, arriba enguany a la tercera edició amb tretze joves de l'IES Jaume Almera de Vilassar de Dalt, que a causa de la pandèmia han participat de forma virtual en la preparació de les accions. Del treball, n’han sorgit sis accions per contribuir a pal·liar els efectes de la hiperfreqüentació al Parc que faran entre el 22 de maig i el 6 de juny.
El servei comunitari cerca afavorir un aprenentatge innovador dels valors naturals i patrimonials, de forma que els participants s’impliquin directament i activament en la gestió del Parc mitjançant la descoberta de la natura i del paisatge que els envolta esdevenint una generació de guardians dels arbres conscienciats, dinamitzadors i transmissors de les seves experiències i implicats de forma activa en la conservació i custòdia del Parc.
Enguany, els tretze joves participants han dut a terme el servei de forma virtual a causa de la situació sanitària de la COVID-19. Això ha permès connectar als joves tant amb la realitat actual del Parc generada per la hiperfreqüentació com amb d’altres protagonistes d’experiències similars d'arreu del món, com és el cas del Proyecto EbA Lomas en el qual es basa el curtmetratge Aprendiendo de las lomas, de María Paz Gonzales (Perú, 2020) i la conservació de l’entorn del Río Colorado als Estats Units.
De la reflexió que els ha generat conèixer altres realitats així com dels debats amb el personal del Parc i educadores ambientals sobre com podem contribuir a reconduir els impactes que ocasiona la hiperfreqüentació, han sorgit sis accions liderades per aquests joves de Vilassar de Dalt destinades a conscienciar i reduir els residus al Parc de la Serralada Litoral. Aquestes accions es desenvoluparan entre el 22 de maig i el 6 de juny.
Així, han fet un vídeo promocional de les campanyes; un challenge de tik tok per animar els usuaris a recollir deixalles al Parc en un minut; l’activitat "Vilaserralada" per promoure la recollida de deixalles durant les teves activitats al Parc, del 22 de maig al 6 de juny; la "Reciclatada" a dues rodes, el 22 de maig, pels que vulguin gaudir del Parc en bicicleta recollint residus al llarg de tres propostes de recorreguts; la "Vilacartutxada", el 23 de maig, per a aquells que s’animin a contribuir a la neteja de cartutxos d’un antic camp de tir, i una passejada de neteja pels llocs sagrats, el 29 de maig, pels que estiguin interessats a fer un itinerari per llocs d’interès patrimonial mentre que enretiren les deixalles que troben al seu pas.
Les campanyes compten cadascuna amb una etiqueta per compartir imatges a xarxes socials: #UnParcSenseBrossa (general de la campanya), #SerraladaLliureDeBrossa (Vilaserralada), #RecicletadaDuesRodes (Recicletada), #0cartutxosalparc (Vilacartutxada) i #unParcNet (challenge tik tok).
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Educació ambiental, Litoral, Educació ambiental, ODS, Vídeos,