caes

Litoral Amb la col·laboració del Parc

Forestal Catalana elimina més de 3.500 peus de plantes exòtiques invasores al Parc de la Serralada Litoral

04/07/2023

La Brigada d’Espècies Exòtiques Invasores de Forestal Catalana de la Generalitat de Catalunya va retirar plantes exòtiques invasores a tres indrets del Parc de la Serralada Litoral i entorns entre el 22 de maig i l’1 de juny. Les actuacions van ser al sector del camí del Greny (Alella); a tocar de la pista carenera al municipi de Cabrils, i a la falda del turó de Montcabrer (Cabrera de Mar). La brigada estava formada per set persones provinents de Lleida i de Girona, un equip molt jove que al llarg de les diverses jornades de feina va poder eliminar un total de 3.371 peus de Cyllindropuntia pallida (clavellina) i 258 peus d’Opuntia sp. (figuera de moro), amb un volum aproximat de 27.636 L.

L’actuació es va centrar en l’eliminació de la Cyllindropuntia pallida, però es van retirar també més de 250 peus de figuera de moro que es van trobar en l’entorn de les poblacions de Cyllindropuntia.

​​​​​​​La Cyllindropuntia o clavellina és una espècie de planta exòtica invasora recollida en el Catálogo español de especies invasoras. Originària d’Amèrica del nord i central, fa molts anys que es té constància de la seva presència en l’àmbit del Parc de la Serralada Litoral, amb poblacions molt antigues i exemplars de mida molt considerable. El seu ús com a planta ornamental -ara prohibit- va ser l’origen de la seva proliferació i expansió incontrolada cap al medi natural.

El gènere Cylindropuntia al qual pertany la clavellina inclou un conjunt de cactus arbustius o arboris, normalment molt espinosos. Aquesta espècie és de port arbustiu molt dens i molt ramificat des de la base. Les plantes adultes assoleixen entre 0,5-1,5 m d’alçada, excepcionalment 2 m. L’abundància d’espines donen a la planta una coloració blanc marfil, característica que es veu a distància.

Aquesta espècie únicament es propaga a partir de fragments, tant dels fruits que són estèrils i es desprenen fàcilment per afavorir la dispersió vegetativa, com de qualsevol artell o fragment de la planta que té capacitat de desprendre’s i generar nous individus. A banda de desplaçar les espècies vegetals pròpies dels ambients que colonitza, és especialment molesta perquè les seves llargues i afilades punxes causen ferides a persones i animals.

En col·laboració amb el Parc

L’acció arriba després que la Xarxa de Parcs Naturals fes arribar a la Generalitat de Catalunya un llistat de possibles actuacions d’eliminació d’espècies exòtiques invasores presents als diferents parcs. El Parc de la Serralada Litoral, i també el Parc del Montnegre i el Corredor, van ser escollits per fer-hi actuacions amb la Cyllindropuntia.

Des del Parc es va participar activament en l’actuació, comunicant-ho als municipis del Parc afectats, coordinant l’obtenció dels permisos necessaris i facilitant els accessos, en col·laboració amb els tècnics municipals. Es va fer un seguiment quasi diari de les actuacions, per tal de poder vetllar pel bon funcionament dels treballs i resoldre amb la major brevetat qualsevol incidència que pogués sorgir. També es va col·laborar amb la guarderia del Parc en la detecció de noves zones amb presència de Cylindropuntia que estaven properes a la població d’Alella i que es desconeixien fins al moment, localitzant amb tota probabilitat el punt d’expansió original d’aquesta espècie al municipi.

Durant l’actuació, que va tenir lloc del 22 de maig a l’1 de juny, el mètode utilitzat per la Brigada d'Espècies Exòtiques Invasores de Forestal Catalana per eliminar-la va ser manual i mecànic. Així, els exemplars van ser arrencats amb aixades i manipulats amb pinces metàl·liques llargues o amb una màquina retroexcavadora en el cas dels exemplars de mida molt gran. Primer, es van acumular en acopis o dins de saques big bag i, posteriorment, es van soterrar en rases rectangulars d’entre 1’5 i 2 m de profunditat a Alella i a Cabrera de Mar, a les mateixes finques on s’havien arrencat, ja que Alella i Cabrera de mar eren els dos llocs amb poblacions més grans.

El Parc de la Serralada Litoral fa una valoració molt positiva de l’actuació i de la col·laboració dels municipis implicats, si bé s’és conscient que la feina no s’ha acabat, ja que tant a Alella com a Cabrera de Mar, per exemple, queden encara àrees extenses ocupades per aquesta planta invasora. S’espera, per tant, que en properes campanyes aquesta Brigada pugui tornar al Parc.

Lliçons apreses

Diverses són les conclusions que s’extreuen de la tasca feta. D’una banda, cal evitar que les tasques anuals de desbrossada de marges relacionades amb la prevenció d’incendis esdevinguin un element de dispersió d’aquesta espècie en aquelles finques amb presència de Cyllindropuntia. Cal proposar mètodes de repàs manual, i que aquest condicionant quedi recollit als informes que es fan des dels parcs, per exemple.

Una altra acció a planificar amb els municipis afectats és com mantenir les zones actuades lliures de Cyllindropuntia o amb la menor reaparició possible, per tal de fer possible el control d’aquesta espècie en les zones on ja s’ha actuat, i poder dedicar esforços a les zones on no s’ha pogut actuar encara. Des del Parc de la Serralada Litoral s’està treballant en aquesta direcció.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Paisatge, flora, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Litoral, Biodiversitat, ODS,