caes

Litoral La 3a edició comença el 27 de juny i estarà activa fins al 31 d'octubre

Ja es coneixen els resultats de les dues primeres edicions del projecte de col·lecció virtual dels insectes i altres artròpodes del Parc de la Serralada Litoral

14/06/2022

Després de dues edicions i a punt d’engegar la 3a, s’ofereixen alguns resultats del projecte de col·lecció virtual d’insectes i altres artròpodes del Parc de la Serralada Litoral, un projecte de ciència ciutadana iniciativa del Centre de Documentació del Parc. En total, s'han rebut 550 fotografies, sent el grup majoritari el dels lepidòpters, amb 228 imatges. Ben aviat començarà la tercera edició, que anirà del 27 de juny al 31 d’octubre i que presenta algunes novetats interessants respecte les dues anteriors com la possibilitat que s'organitzi un curs de fotografia macro.

El Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral "Salvador Grau i Tort" va començar l'any 2020 un projecte de ciència ciutadana d'elaboració d'una col·lecció virtual dels insectes i altres artròpodes del Parc. Per fer-ho, es proposava els usuaris i visitants del Parc que enviessin fotografies dels insectes i altres artròpodes amb què es topessin durant les seves visites i excursions en l’àmbit del Parc entre els mesos de juny a octubre. Aquesta mateixa proposta es va repetir l’any 2021 i, ara, es volen presentar els resultats aconseguits aquests dos darrers anys.

Resultats de les dues primeres edicions

En aquestes dues campanyes s’han recollit 550 fotografies d’insectes i altres artròpodes. 385 fotografies han estat presentades via usuaris que han participat en el projecte i 165 són imatges presentades en el Concurs Fotogràfic que cada any s’organitza al Parc de la Serralada Litoral i que, atès que són d’interès per al projecte, s’hi han incorporat. En total, han participat en el projecte i proporcionat imatges una quarantena d’usuaris.

Aquestes 550 fotografies estan ja la quasi totalitat classificades per ordres i el resultat és el següent: Insectes: coleòpters “escarabats” (56); dermàpters “tisoretes” (2); dípters “mosques i mosquits” (36), Hemípters “xinxes” (47); himenòpters "abelles i formigues" (22); lepidòpters "papallones" (228); mantodeus "mantis / pregadéu" (6); odonats "libèl·lules" (21); ortòpters "saltamartins / llagostes / grills" (51), Phasmida “insecte pal” (2). 

Pel que fa als altres artròpodes, s’han identificat: aràcnids / aranyes (22); aràcnids / opilions (1); miriàpodes "cent / mil peus" (1).

El grup fotografiat majoritàriament són els lepidòpters / papallones i crida l’atenció que de les 228 fotografies recopilades, només una sigui d’una papallona nocturna.

Els coleòpters / escarabats; hemípters / xinxes, i ortòpters / saltamartins, llagostes i grills són els altres grups més fotografiats. Dels coleòpters i de les xinxes la majoria de les imatges han estat fetes en zones de prats amb flors (dos terços de les fotografies rebudes s’han fet en aquest entorn). En canvi, dels ortòpters majoritàriament han estat fetes en zones seques i de roca.

Per als altres artròpodes que no són insectes, la majoria de les fotografies rebudes corresponen a aranyes i moltes d’aquestes imatges són d’aranyes que cacen en flors o en la seva teranyina, fetes en prats o en entorns oberts. Faltaria, per tant, en aquest grup les imatges de caçadors nocturns com escorpins i miriàpodes. La fotografia nocturna de les espècies presents al Parc és tot un repte per a futures edicions del projecte.

Una 3a edició amb novetats

Pel que fa a noves edicions, de cara a la tercera campanya es vol acabar de classificar a nivell taxonòmic aquest fons fotogràfic en famílies i, així, poder mostrar via l’àlbum virtual tota aquesta biodiversitat perquè la població la conegueu i valoreu en la gran importància que té en el nostre entorn. 

La tercera campanya per a l’elaboració d’una col·lecció virtual d’insectes i altres artròpodes té previst començar el dilluns 27 de juny i estarà activa fins al 31 d’octubre d’enguany. Hi haurà novetats respecte les altres edicions com, per exemple, que es publicarà un recull del fons bibliogràfic del Centre de documentació de temàtica insectes / artròpodes, un fons que el 2022 ha augmentat força.

També s’està treballant per fer algun curs de fotografia macro per tal d’ajudar les persones interessades a fotografiar aquests animals tan petits i que tant es belluguen. Així mateix, hi ha el propòsit que aquest estiu es pugi a la serralada diferents dies i en diferents punts per donar a conèixer el projecte als usuaris i tenir un contacte més personal.

El Centre de Documentació i el Parc volen agrair la col·laboració de totes aquelles persones que han aportat fotografies i preguntes aquests dos anys de projecte. Tothom qui vulgui sumar-se a la confecció d’aquest àlbum o que cerqui informació sobre aquest grup animal o altres, es pot posar en contacte amb el Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral “Salvador Grau” mitjançant el correu electrònic p.slitoral.cdp@diba.cat.​​​​​​​

compartir

Font de la informació: Centre de Documentació del Parc de la Serralada Litoral

Categoria: Educació ambiental, fauna, invertebrats, insectes, Recerca i seguiment, Divulgació, Ponències, Webs, Publicacions, Litoral, Biodiversitat, Educació ambiental, ODS, Educació ambiental,