L'ermita de Santa Quitèria acull el segon recital de Poesia als parcs. Lletres i paisatges 2018
Busquet i Sugao. Autor: XPN
El recital, a càrrec les poetes Raquel Santanera, Núria Busquet i l’acompanyament musical de Natsuko Sugao, va tenir lloc també en el marc de les celebracions de l’Aplec de Santa Quitèria, amb la col·laboració de l’associació de dones del municipi "La Lluna", les quals havien decorat l’espai amb motius florals. A causa de la previsió meteorològica, l’espectacle poeticomusical va tenir lloc a l’interior de l’ermita.
L'espectacle estava organitzat en tres rondes, i en cadascuna d’elles les dues poetes recitaven. A la primera ronda, Núria Busquet va escollir el seu poemari Arca mínima, un recull de composicions que tracten de Déu, l’ànima i la relació del cos; la manera com el cos és el vehicle de l’ànima amb el ser. Entre elles destaca “Diàlegs amb el meu cos” o “Ira”. Seguint aquesta temàtica, la Raquel Santanera va recitar els poemes “Manifest Ababaista” i “Mecànic”, recollits en el seu poemari Teologia poètica d’un sol ús.
Durant la segona part, Busquet va recitar alguns fragments del seu poemari Làpida, un recull de peces que tracten del poder i la indefensió de les dones. Entre ells, volem destacar el poema “Mare” que parla de la càrrega que significa el fet de ser mares. D’altra banda, Santanera va escollir el poemari De robots i màquines, nou tractat d’alquímia, que també tracta de les relacions de poder. Destaca “Cant primer” de l’epopeia mecànica (1/8), o “Cant espiritual”.
Finalment, a la darrera ronda van recitar poemes inèdits i -com elles van anomenar- “poemes necessaris”, composicions escrites en moments molt intensos i que han tingut la necessitat d’escriure, poemes de caràcter més íntim que no s’emmarquen, de moment, en cap recull, com, per exemple, “Blancaneus” o “Sortir del llit” (Núria Busquet) o “Santa Negre” i “Paradís o autòpsia” (Raquel Santanera).
Els poemes de la Núria, més tranquils i reposats, es contraposaven amb els de la Raquel, molt més viscerals. Tanmateix, encaixaven perfectament i van generar diàleg poètic des de posicions oposades.
El recital va anar acompanyat de les intervencions musicals de la Natsuko Sugao, que amb la trompeta va fer algunes improvisacions: sons que recordaven el vent i les onades del mar. Sugao també va barrejar sons d’ocells que anaven i venien i que s’integraven perfectament amb l’entorn.
Proper recital
Parc Natural de l’Alt Pirineu
· Dissabte 16 de juny a les 19 h al Centre d’Art i Natura. La Bastida, s/n (Farrera).
Trobada poètica amb Laia Carbonell i Sònia Moll i acompanyament d’acordió de Roser Gabriel.
· Diumenge 17 de juny a les 12 h al Centre d’Art i Natura. La Bastida, s/n (Farrera).
Passejada poètica cap a l’ermita de Santa Eulàlia d’Alendo.
Un cicle amb catorze anys d'història
Poesia als parcs. Lletres i paisatges és un cicle poètic que va néixer el 2005 dins el marc del programa Viu el parc. Aquest cicle es basa en un seguit de lectures i recitals poètics que es duen a terme a cada un dels deu espais de la Xarxa de Parcs Naturals i a d’altres espais naturals protegits de dins o fora de Catalunya, amb qui la Diputació de Barcelona manté vincles culturals per raó d’agermanaments estables o convenis específics establerts amb entitats culturals o conservacionistes del país o l’estranger, com ara l’Obra Cultural de l’Alguer, a Sardenya.
Des de l’any 2008, el programa compta amb el suport i la col·laboració de la Institució de Lletres Catalanes, adscrit al Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya, amb qui des del 2010 la Diputació de Barcelona té subscrit un conveni de col·laboració mútua per donar suport al cicle.
Per a més informarció sobre el cicle Poesia als parcs. Lletres i paisatges podeu consultar la pàgina web, el canal Youtube o la pàgina de Facebook.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Educació ambiental, Poesia als Parcs, Litoral, Educació ambiental, Poesia als parcs, Educació ambiental, Viu el parc, general,