Litoral
Gràcies a l'actuació realitzada ara fa uns mesos i a les pluges recents

Millora de l'hàbitat del tritó verd al Parc de la Serralada Litoral

$urlFileEntry

Exemplar de tritó verd. Autor: CPSL

12/03/2018

Des de l’any 2009, el Parc de la Serralada Litoral treballa en la conservació del tritó verd (Triturus marmoratus). Una de les poblacions d’aquest amfibi tan escàs i vulnerable ocupa una bassa a la comarca del Vallès Oriental, on s’han realitzat diverses actuacions de millora de l’hàbitat que han donat el seu fruit.

El mes d’octubre del 2017, guardes i tècnics del Parc de la Serralada Litoral amb la valuosa col·laboració de les ADF Serra de Marina, Teià i Alella i de membres de la Societat Catalana d’Herpetologia van realitzar durant cinc dies millores considerables en aquesta bassa, hàbitat del tritó verd (Triturus marmoratus), situada en un indret de difícil accés a la comarca del Vallès Oriental.

Els darrers anys, l’acumulació de sediments provinents del torrent on se situa la bassa havia començat a comprometre la supervivència de l’espècie, que necessita masses d’aigua d’un cert volum i profunditat per tal de ser viable. L’actuació va incloure la desbrossada de la bassa, l’excavació manual dels sediments i el seu transport fins a un abocador autoritzat.

Gràcies a la feina feta aleshores i a les pluges recents, actualment la bassa torna a gaudir del volum d'aigua adient perquè la població de tritó verd hi prosperi. Per tal de comprovar-ho, el dimarts 6 de març es va realitzar una visita a la bassa amb la presència de tots els qui havia col·laborat aleshores amb l’actuació de millora.

Va ser molt satisfactori per a tothom certificar el volum d'aigua recuperat gràcies a la retirada de més de 8.000 kg de sorra i, el millor de tot, poder observar un tritó mascle adult.

Podeu ampliar la informació de l’actuació de millora de l’hàbitat per a la conservació del tritó verd en aquest enllaç.

Per a més informació, consulteu la web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Litoral, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi,