caes

Marina S'ha retirat canya, ailant, plomall de la Pampa, robínia i morera de paper

Important eliminació de vegetació al·lòctona a la zona de Mas Llombart, a Sant Fost de Campsentelles

13/12/2018

L’objecte principal d’aquesta actuació és minimitzar i en la mesura d’allò possible eradicar les plantes invasores existents en l’àrea de Mas Llombart Sud, al terme municipal de Sant Fost de Campsentelles: canya, ailant, plomall de la Pampa, robínia i morera de paper.

Així mateix, amb aquesta actuació es vol potenciar la vegetació autòctona de ribera que, de mica en mica, anirà colonitzant els espais que es produiran amb l’eliminació de les actuals plantes al·lòctones.

Els mètodes emprats en aquesta actuació són els següents:

· L’esbrossada total i tractament amb herbicida selectiu o trepig dels brots en el cas de la canya.

· La tala i tractament d’herbicida amb tricoplir a la superfície de base dels troncs, en el cas de l’ailant i la robínia.

· L’extracció física de la planta amb sistema radicular sencer, en el cas del plomall de la pampa i de la morera de paper.

El cost d’execució d’aquest servei és de 15.460,78 euros.

La problemàtica de les espècies al·lòctones

La proliferació d'espècies al·lòctones ha esdevingut una problemàtica ambiental dins del Parc de la Serralada de Marina, especialment des que les activitats humanes han trencat les barreres naturals de dispersió que existien entre territoris.

L'evolució dels mitjans de transport de persones i mercaderies, el comerç d'espècies animals i vegetals, l'ús ornamental d'espècies vegetals, entre d’altres, estan afavorint l'entrada i expansió d'espècies que aprofiten els seus avantatges competitius, la manca de predadors o les condicions del nou medi per ocupar multitud de nínxols ecològics, on arriben a desplaçar les espècies autòctones.

Això comporta una elevada penetració d'espècies vegetals al·lòctones que troben facilitats en la seva implantació i posterior extensió. Des del punt de vista ambiental, aquesta circumstància s'ha de considerar greu quan aquestes espècies prenen un caràcter invasiu, és a dir, que no només són presents al territori sinó que a més s'hi reprodueixen per elles mateixes i s’estenen de manera que n'alteren les condicions naturals i/o desplacen  espècies o hàbitats autòctons.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: flora, Gestió del medi, Paisatge, Marina, Biodiversitat, hàbitats, general,