caes

Montesquiu Territori, natura i educació ambiental a l'entorn del Parc i l'EIN Serres de Milany, Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt

Amb l'arribada de la primavera, torna la programació d'activitats de descoberta i culturals al Parc del Castell de Montesquiu

31/03/2023

Tornen les activitats de primavera al Parc del Castell de Montesquiu i al territori de la vall del Ges, Orís i Bisaura. La nova temporada ofereix una àmplia varietat d’activitats culturals, tallers de divulgació del medi natural i sortides guiades que ens descobreixen racons espectaculars del territori.

Les rutes guiades pel territori ja estan en marxa des de mitjan març i tindran lloc un diumenge cada quinze dies al matí fins al mes de desembre. Aquest any la programació de rutes s’ha dividit en quatre categories: rutes d’aigua, història i patrimoni, boscos de llegenda i cims i miradors. Es podran descobrir indrets singulars de l’EIN com l’ermita de Sant Bartomeu de Covildasses, les baumes del Bisaura, el Morro del Quer o les esquerdes de l’Euga, a Vidrà.

Les activitats de primavera s’iniciaran el dissabte 15 d’abril amb un taller de remeis naturals de la mà de la Irene i l'Adriana de l’empresa Bellota, amb qui aprendrem les tècniques més senzilles per elaborar remeis medicinals a casa: ungüents, cataplasmes i macerats. El següent dissabte 22 d’abril, tindrem una proposta especial per la diada de Sant Jordi: amb l’acompanyament de la Berta Vilageliu, artista plàstica i guia de banys de bosc, farem el taller Una mà de dracs! en què connectarem amb la llegenda de Sant Jordi a través dels elements de la natura per crear un resultat artístic i descobrir com és el drac que tenim a les nostres mans!

Els dissabtes 29 d’abril i 20 de maig, amb la guia de muntanya Alba Rovira, recorrerem els boscos del Parc del Castell de Montesquiu a la cerca d’orquídies silvestres per conèixer-ne els seus hàbitats i aprendre a identificar-les. El mateix dissabte 29 d’abril tindrem una jornada al Parc sobre l’ofidiofòbia, sota el títol Superem la por a les serps! Parlarem sobre què és l’ofidiofòbia i com podem superar-la. Desmuntarem mites respecte les serps per aprendre a gestionar les pors que desperten. Aquesta jornada, organitzada per la Societat Catalana d’Herpetologia, serà a càrrec de la psicòloga Mireia López i de l’herpetòleg Fernando Loras Ortí.

Iniciarem el mes de maig -un mes intens en el qual també tindrà lloc el festival Música a la gespa-, amb un taller sobre amfibis, el dissabte 13 a la tarda, amb l’acompanyament i guiatge de Fernando Loras, herpetòleg. Aquest taller compta amb la col·laboració del Consorci del Ter i del Museu del Ter. Seguirem el dissabte 27 de maig al vespre commemorant el Dia Europeu dels Parcs amb un taller sobre quiròpters de la mà de Jordi Serra Cobo, una eminència en aquest camp. Sota el títol Ratpenats, quins desconeguts! ens oferirà una jornada en què coneixerem l’apassionant història evolutiva dels ratpenats i les seves característiques. Descobrirem com són els seus crits ultrasònics i quina incidència tenen en la cultura popular. En una sortida de camp, podrem escoltar els seus crits amb un detector de ratpenats.

Finalment, el dissabte 3 de juny al matí farem un taller  sobre rèptils de  la mà de Nando Loras per descobrir alguns dels secrets del Parc: quins rèptils hi ha, si són fàcils d’observar, on viuen... Farem una sortida de camp per aprendre a identificar-los i descobrir els llocs idonis on poder-los veure.

També cal mencionar que dins el programa Música a la gespa, que tindrà lloc els diumenges de maig amb Anna Andreu, Da Souza, Magalí Datzira i la Riverter, del que ja informarem ben aviat, el dissabte 28 de maig pujarem com cada any al castell de Besora en un matí de música i arqueologia. En aquesta jornada els arqueòlegs Marta Fàbrega i Francesc Busquets ens posaran al dia dels avenços arqueològics del jaciment, amb l’acompanyament de la música de la Riverter i el tradicional vermut ofert pels Amics del Bisaura.

Tota la informació i inscripcions a les activitats a la web www.territori.gesbisaura.cat. ​​​​​​​

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Montesquiu, Educació ambiental, Educació ambiental,