caes

Montesquiu Anualment, a finals d'estiu, el personal del Parc fa el seguiment sobre el territori

El Programa de seguiment de la flora amenaçada SEFA al Parc del Castell de Montesquiu revela la presència estable de la planta 'Carpesium cernuum'

20/09/2023

Des de fa diversos anys, el Programa de seguiment estandarditzat de flora amenaçada (SEFA) es desenvolupa al Parc del Castell de Montesquiu per a tres espècies de plantes: Aegopodium podagraria, Stachys palustris i Carpesium cernuum. Les dades obtingudes els darrers cinc anys mostren la presència estable d’exemplars de Carpesium cernuum. Aquest seguiment facilita la vigilància de la flora vascular amenaçada sobre el territori, incrementa el coneixement de les espècies i ofereix indicadors per avaluar la gestió de conservació feta als parcs.

Al Parc del Castell de Montesquiu es fa el seguiment de flora amenaçada SEFA de tres espècies de plantes: Aegopodium podagraria, Stachys palustris i Carpesium cernuum, aquesta darrera en dues localitzacions.

En el cas del Carpesium cernuum, una planta anual de la família de les asteràcies, es fa servir el mètode del recompte total, un dels tres mètodes possibles juntament amb el recompte per parcel·les o per presència/absència. Cada any, a finals d’estiu, els tècnics o guardes del Parc recompten el número de plantes d’aquesta espècie en les dues localitzacions on es té constància de la seva presència.

A la localitat principal, la població sembla estable durant els cinc anys consecutius de seguiments, però amb notables fluctuacions entre anys (entre un mínim de 16 individus i un màxim de 34). Des del Parc es fa gestió per a la seva conservació ajustant les segues del voltant del castell per mirar de no interferir en el seu període de màxim creixement i floració.

Gràcies a aquest seguiment, es facilita una vigilància adequada de la flora vascular amenaçada sobre el territori, s’incrementa el coneixement de les espècies seguides i s’obtenen indicadors per avaluar la gestió de conservació feta als parcs. 

El Programa SEFA

El Programa de seguiment estandarditzat de flora amenaçada de la Xarxa de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona (SEFA) consisteix a desplegar sobre el territori una xarxa de localitats de la flora vascular de major interès de conservació d'aquests espais protegits.

Mitjançant unes metodologies de cens predefinides i repetides en el temps, s'obté el coneixement continuat del seu estat de conservació. Hi ha tres metodologies: d’una banda, la presència o absència, fixant-se únicament en si la planta apareix o no en aquella localització; d’una altra, el recompte total, és a dir, comptant el número d’exemplars de les espècies que es troben en el rodal en què es fa el seguiment; i, finalment, per parcel·les: en cas de localitats molt nombroses o de difícil recompte es compten el número d’exemplars en parcel·les representatives.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: flora, hàbitats, Recerca i seguiment, Divulgació, Montesquiu, Biodiversitat, ODS,