caes

Montesquiu En el marc de les accions del Parc per a l'estalvi energètic i el foment de les energies renovables

Es renova la caldera de biomassa a l'equipament de la Solana, al Parc del Castell de Montesquiu

23/03/2022

La Solana ja compta amb una nova caldera de biomassa, una substitució que soluciona els problemes de mal funcionament i desconfort tèrmic de l’anterior. A més de la caldera, les obres han inclòs la millora del sistema d’alimentació i monitorització, amb un cost final de 41.442,50 euros, assumits per la Diputació de Barcelona. L’actuació respon a la voluntat del Parc del Castell de Montesquiu d’executar obres per a l’estalvi energètic i per al foment de les energies renovables.

L’equipament de la Solana, al Parc del Castell de Montesquiu, va ser pioner en l’ús de la biomassa com a combustible ara fa més de deu anys, poc després de de la creació del Centre de Formació Forestal Especialitzada la Solana. La gestió d’aquest equipament la realitza des d’aleshores el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura.

En aquell moment,es va instal·lar una caldera senzilla, policombustible, plantejada inicialment per consumir estella, però que va acabar funcionant amb pèl·let. La caldera tenia la funció de garantir la calefacció i l’aigua calenta a l’edifici. Les últimes temporades, tant la caldera com el sistema d’alimentació havien presentat diversos problemes de mal funcionament, un fet que havia provocat una situació d’important desconfort tèrmic que calia resoldre.

L’abast de les obres de substitució de la caldera han inclòs també el sistema d’alimentació, el circuit primari fins a la connexió al dipòsit d’inèrcia existent i la integració de la nova caldera a la monitorització que hi havia ja de Loxone, el sistema que permet el control en remot de la caldera.

En primer lloc, s’ha aprofitat la sitja d’obra de l’anterior caldera per col·locar-hi dins una nova sitja geotèxtil de capacitat màxima de 8.500 kg de pèl·let i de menors dimensions a la sitja existent, amb la qual cosa hi ha hagut un estalvi d’obra civil, ja que només ha calgut fer una obertura a la sitja d’obra per fer-hi una porta d’accés a la nova sitja geotèxtil.

En segon lloc, s’ha substituït el bisensfí que havia tingut nombroses avaries, provocava sorolls dins l’aula taller on es fan les classes i el disseny del qual comportava humitats dins la sitja. En el seu lloc s’hi ha col·locat un sistema d’aspiració que transporta el pèl·let directament des de la sitja geotèxtil a la nova caldera.

La nova caldera instal·lada és moderna, de la marca Hargassner, model Classic Lambda 40-60, funciona amb pèl·let i té una potencia nominal de 48 kW i un rendiment del 94,3 %. Aquesta caldera treballa per escalfar el dipòsit d’inèrcia d’aigua calenta de 900 litres, que s’ha aprofitat de l’anterior instal·lació, de manera que després l’aigua es distribueix a la calefacció i al circuit de les dutxes i piques dels lavabos i de l’office.

Gràcies a la connexió amb el sistema Loxone, les temperatures dels termòstats i els diferents paràmetres de la caldera es poden programar en remot des del telèfon mòbil. També s’ha procedit a la legalització tèrmica de la instal·lació.

El cost final de la nova caldera i tot el sistema d’abastiment i control, inclosa la legalització, ha estat de 41.442,50 euros que han estat assumits íntegrament per la Diputació de Barcelona, propietària de l’edifici. Aquesta inversió s’emmarca dins l’objectiu del Parc del Castell de Montesquiu d’executar obres per a l’estalvi energètic i el foment de les energies renovables.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montesquiu, Diputació de Barcelona, ODS,