Intercanvi formatiu forestal entre el centre de la Solana i una escola francesa en el marc del projecte Mèstres
Treball conjunt de tala d'arbres. Autor: Centre de Formació Forestal Especialitzada (CFFE)
El Centre de Formació Forestal Especialitzada (CFFE), de la Solana al Parc del Castell de Montesquiu, va fer un intercanvi amb una trentena d’alumnes i formadors de l’escola CFPPA Ariège-Comminges en el marc del projecte europeu Mèstres entre el 28 de març i l’1 d’abril. L’objectiu era posar en pràctica els coneixements i tècniques entre les dues escoles pel que fa a competències en l’ús de la serra mecànica. Aquests intercanvis serveixen per harmonitzar la formació pel que fa a l’ús de la serra mecànica i impulsar el carnet europeu de motoserrista (ECC).
El projecte Mèstres, cofinançat per fons FEDER, és un projecte transfronterer amb l’objectiu general de facilitar l’accés a llocs de treball altament qualificats que permetin la inclusió sostenible en els territoris de la zona, cosa que promourà un desenvolupament socioeconòmic i una gestió sostenible dels recursos dels Pirineus.
El projecte, que va de gener del 2020 al maig del 2022, pretén millorar les habilitats del formador forestal i de maquinària forestal en els centres de formació professional dels territoris transpirinencs a partir d’accions com l’harmonització de les formacions, augment de competències dels formadors i millorar la percepció de la formació professional respecte les empreses. A banda del CFFE, en són socis CFPPA Ariège-Comminges, CFPPA Ondes, el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya i l’Institut de Mollerussa.
Intercanvi sobre el terreny
L’intercanvi també es va fer prèviament a Pamiers (França). Allà durant tres dies van poder treballar i compartir sobre el terreny tècniques de trepa, poda de fusta morta i tala d'arbres morts i perillosos. Els instructors francesos van examinar als alumnes catalans i viceversa, col·laborant en la implantació del carnet europeu de motoserrista.
A banda de les pràctiques, en la seva visita a Osona, el professorat i alumnes van fer visites, com ara el Museu de Torelló, on els francesos van conèixer la història de la torneria a la vall del Ges i l’evolució dels boscos lligada amb la industrialització de Catalunya i es van sorprendre de saber que una bona part dels taps de productes cosmètics francesos es fabriquen a la zona. Van acabar l’intercanvi visitant la Serradora Planas de Vidrà per conèixer el treball d’una de les empreses de la zona.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montesquiu, Prevenció incendis, Biodiversitat, hàbitats, Gestió del medi, ODS,