La Diputació de Barcelona licita la gestió de la Casanova del Castell com a restaurant i bar del Parc del Castell de Montesquiu
Exterior de la Casanova del Castell. Autor: XPN
El Servei de Gestió de Parcs Naturals de la Diputació de Barcelona ha licitat el contracte de concessió per a la gestió de la Casanova del Castell (antiga masia agrícola del segle XVIII), al Parc del Castell de Montesquiu, propietat de la Diputació de Barcelona per al servei de restauració i bar. La licitació es fa per 5 anys i el termini de presentació de candidatures acaba el 19 de setembre. La Casanova del Castell havia estat dedicada a la restauració fins l’any 2018, moment en què el concessionari que prestava els serveis va rescindir el contracte de mutu acord amb la propietat.
La Diputació de Barcelona gestiona el Parc del Castell de Montesquiu, establint com un dels objectius bàsics de gestió l’ordenació de l’ús públic dins de l’àmbit normatiu del Pla Especial. Els altres dos objectius que orienten la gestió de l’espai són preservar i valorar el patrimoni natural i cultural i afavorir el desenvolupament socioeconòmic de la zona. La creació d’equipaments culturals i d’esbarjo destinats al públic visitant incideix plenament en tots tres objectius esmentats.
La ubicació de la Casanova, a un centenar de metres de les oficines del parc i del Castell de Montesquiu, genera un important flux de visitants. La proximitat a la carretera C17 en el seu tram entre Vic i Ripoll facilita l’arribada de nombrosos visitants tant al parc com específicament al restaurant de la Casanova. La Casanova és perfectament accessible amb vehicles motoritzats, i compta amb subministraments corrents d’aigua, d’electricitat, i calefacció. El restaurant té una capacitat de 90 places.
De la mateixa manera compta amb la gestió de recollida de residus gràcies a un conveni amb l’ajuntament de Montesquiu. La situació geogràfica ofereix una magnífica oportunitat per a relacionar la Casanova amb la resta del Parc i també amb l’adjacent Espai Natural Serres de Milany-Santa Magdalena i Puigsacalm-Bellmunt d’aquesta manera contribueix a estendre els valors de respecte a la natura, al patrimoni i a la societat.
Els gestors d’aquests equipaments han de tenir en compte tots aquests factors i atendre tots els aspectes anteriors: presència la major part dels dies de l’any, atenció als visitants, gestió dels subministraments, gestió dels residus, manteniment dels entorns, cura del camí principal d’accés, consciència de servei públic i comunicació permanent amb l’equip de gestió del parc.
El Servei de Gestió de Parcs Naturals no disposa de personal per a gestionar directament tots els equipaments públics i des de 1988 va iniciar un model de gestió indirecta a través de concessions administratives. Aquest model garanteix la qualitat de servei ofert mitjançant els plecs d’explotació i de condicions tècniques i administratives que s’estableixen i que donen a la Diputació de Barcelona la supervisió i el control de les activitats que s’hi desenvolupen.
Però no és només això el que avala el sistema, sinó la inducció i promoció d’activitats econòmiques noves en el sector de serveis (educació, informació, comerç, restauració, etc.), que permet crear nous llocs de treball i la valorització de productes artesanals i de consum. La solució triada doncs, per assolir l’objectiu de garantir i ordenar l’ús públic del Parc del Castell de Montesquiu, compleix també l’objectiu de promoure el desenvolupament socioeconòmic de la zona ja que afavoreix la creació d’empreses de l’àmbit del parc per a licitar a les concessions.
Pel que fa a la gestió d’aquests equipaments, les prestacions del concessionari consistiran en el servei de restauració i bar. Els equipaments de la concessió són la Casanova del Castell i el Badiu de la Casanova del Castell. A la Casanova hi ha espais de recepció i serveis, sales habilitades per menjador del restaurant, situades a la planta baixa, sala per esdeveniments, habilitada al primer pis, cuina i dependències del restaurant, mobiliari, equipament i instal·lacions per al desenvolupament de l’activitat. Al Badiu hi ha espais de serveis, sales dedicades a menjador del restaurant o bé a la celebració d’altres actes, serveis, mobiliari, equipament i instal·lacions per al desenvolupament de l’activitat. La planta segona de la Masoveria del Castell es pot destinar a habitatge per al contractista.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montesquiu, Educació ambiental, Diputació de Barcelona, ODS,