Nou sistema de depuració d'aigües residuals als equipaments de les Codines del Parc del Castell de Montesquiu
Instal·lació del nou sistema de depuració a les Codines. Autor: XPN
Ha finalitzat la renovació del sistema de depuració d’aigües residuals a l’Escola de Natura les Codines i a l’Àrea d’acampada de la Devesa de les Codines. L’antiga fossa sèptica s’ha substituït per un nou sistema automatitzat i d’última generació conjunt que s’adapta a l’ocupació temporal d'aquests equipaments. Amb aquesta actuació es completa la renovació de les antigues fosses sèptiques dels diversos equipaments del Parc del Castell de Montesquiu -el castell, la Masoveria, la Casanova, la Solana i les Codines- per sistemes de depuració moderns.
L'Escola de Natura les Codines i l'Àrea d’acampada de la Devesa de les Codines són dos equipaments molt propers entre ells, dins del Parc del Castell de Montesquiu, que actualment estan concessionats a la Fundació Catalana de l’Esplai.
Fins ara, les aigües residuals generades per ambdós equipaments es conduïen directament per gravetat fins a una antiga fossa sèptica, situada a la zona de la Devesa. L’antiga fossa es buidava regularment per part d’una empresa especialitzada. Tanmateix, el disseny de l’antiga fossa impedia poder prendre mostres del sobrenedant d’aigua de la fossa, fet que no podia garantir la qualitat exigible de l’aigua després de la depuració.
L’equipament de l’Àrea d’acampada i, en menor mesura, l’Escola de Natura presenten la casuística que l’ocupació és molt irregular durant l’any, fet que condiciona molt la tria d'un sistema de depuració adequat i efectiu.
Per aquests motius, el mes de desembre es va procedir a la substitució de l’antiga fossa sèptica per un nou sistema de depuració d’aigües residuals conjunt per als dos equipaments. Es tracta d’un sistema automatitzat i d’última generació, adaptat a la casuística de l’ocupació temporal de l’equipament, que consta de cinc fases.
En primer lloc, s’han instal·lat dos sistemes de retenció de greixos a la sortida dels desaigües de les cuines dels dos equipaments. Un cop desgreixada, l’aigua baixa per gravetat fins a la zona de la Devesa, on va a parar a un dipòsit que actua com a trampa de sòlids. A partir d’aquí s’inicia la tercera fase, que consisteix en un tractament biològic que disposa d’un sistema automatitzat d’oxigenació i de buidat del sobrenedant. Aquest sobrenedant, que ja és aigua depurada i apta per ser abocada al medi, va a parar a una arqueta que permet la presa de mostres amb molta facilitat. És previst que cada sis mesos es prenguin mostres i s’analitzin. Finalment, l’arqueta disposa d’un sobreeixidor que va a parar a un llit de graves on aquesta aigua depurada s’infiltra al terreny.
Amb aquesta instal·lació s’ha finalitzat la renovació de les antigues fosses sèptiques dels equipaments del castell, la Masoveria, la Casanova, la Solana i les Codines, per sistemes de depuració moderns, que garanteixen la depuració total de les aigües residuals del Parc del Castell de Montesquiu i el compliment de tots els paràmetres exigits per l’Agència Catalana de l’Aigua.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montesquiu, ODS,