caes

Montesquiu S'ha desenvolupat entre els anys 2016 i 2019

Un estudi revela el bon estat dels mamífers carnívors al Parc del Castell de Montesquiu

19/06/2020

S’han rebut els resultats d’un estudi realitzat entre els anys 2016 i 2019 al Parc del Castell de Montesquiu que actualitza el coneixement sobre els carnívors en aquest espai natural. L’estudi, encarregat al Grup de Naturalistes d'Osona (GNO-ICHN), té l’objectiu general de conèixer la presència i freqüència d'observació de les diferents espècies de carnívors, posant especial èmfasi en tres espècies que, recentment, s’han detectat per primera vegada al Parc: la llúdriga (Lutra lutra), la marta (Martes martes) i el gat fer (Felis silvestris).

Els mesocarnívors són un grup determinant en l’estructura, dinàmica i funció dels ecosistemes ja que regulen alguns processos clau com ara les cascades tròfiques o el reciclatge de matèria. A la vegada, també són un dels grups més amenaçats per la persecució humana i la pèrdua d’hàbitat atès que, sovint, viuen en baixes densitats. Per a una bona gestió dels espais naturals protegits, és necessari disposar d’informació actualitzada sobre la presència i abundància de les diferents espècies de carnívors que puguin guiar mesures de conservació adequades.

Tot i que el seguiment i estudi dels carnívors es veu dificultat pel seu comportament esquiu i majoritàriament nocturn, actualment existeixen tècniques no invasives i eficaces per poder corroborar la seva presència i estimar-ne l’abundància. En les darreres dècades, el trampeig fotogràfic o fototrampeig ha esdevingut l’eina principal per a l’estudi dels mamífers més elusius.

Resultats del seguiment de carnívors amb tècniques de fototrampeig

L’estudi, encarregat al Grup de Naturalistes d'Osona (GNO – ICHN), s’ha estructurat en dos períodes: un primer període 2016 - 2017 al sector est del Parc i un segon període 2018-2019 al sector oest, amb el qual es dona per finalitzat el treball.

La metodologia de l’estudi va consistir en la col·locació de tres càmeres en tres ubicacions diferents a cadascun dels períodes. Les càmeres van estar actives les 24 hores del dia i es disparaven de forma automàtica quan detectaven moviment. Les deteccions es van considerar com el nombre de dies en què s’identificava cada espècie, de manera que si en un mateix dia es registrava més d’un cop la mateixa espècie es quantificava com a una única detecció, a menys que es poguessin identificar com a individus diferents.

Els resultats obtinguts al llarg de l’estudi indiquen que al Parc del Castell de Montesquiu s’ha identificat la presència de dues espècies d’ungulats (cabirol i porc senglar), llebre i vuit carnívors (guineu, teixó, llúdriga, gat salvatge, marta, geneta, fagina i visó americà).

En resum, s’ha detectat una bona diversitat de mamífers i, sobretot, de carnívors, unes dades que indiquen un bon estat de conservació del Parc del Castell de Montesquiu.

El detall de resultats de l’estudi en cada un dels dos sectors del Parc revelen que en el sector oest del Parc hi ha una dominància clara de la presència (freqüència de detecció) de les dues espècies d’ungulats presents (cabirol i porc senglar) respecte a les espècies de carnívors i lagomorf (llebre).

En canvi, en el sector est del Parc s’ha detectat una lleugera dominància de la presència de guineu sobre el cabirol i el porc senglar i, amb menor freqüència, de la resta de carnívors i llebre. Destaca la presència del gat salvatge, que no s’ha pogut detectar en el sector oest.

Al llarg de l’estudi, es van obtenir prop de 148 imatges de mamífers, de les quals un 6 % van ser d’animals domèstics (gats o gossos), mentre que la resta van ser de mamífers salvatges, sent un 77 % de gran herbívors (ungulats), un 9 % de carnívors i un 8 % de lagomorfs (bàsicament llebre).

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: fauna, Planificació i avaluació, Divulgació, Biodiversitat, Gestió del medi, ODS, Recerca i seguiment, vertebrats, Publicacions, mamífers, Montesquiu, general,