L’activitat sobre animals nocturns va començar a les 21 h i al llarg del recorregut cap a l’interior dels boscos del Montnegre, amb el silenci i la llum dels estels com a companys, els participants van poder observar, entre d’altres, un enganyapastors, ocell que emet un so vibrant i greu. Un cop arribats a la masia de Can Saboia, van travessar una zona de camps de conreu. A l’espona, una aranya llop esguardava el seu territori, immòbil com una pedra, mimètica. Tot de ratpenats, ben àgils, feien tombarelles al cel i, a través un aparell transformador de sons, els participants van poder escoltar els ultrasons que emetien. Alguns caçaven, d’altres s’orientaven. Fins i tot, va ser possible reconèixer algunes espècies segons la freqüència de so emesa, com la pipistrel·la.
Un cop al punt més llunyà del recorregut, el llac de Can Ferrer, també conegut com a llac de Sant Ponç, un compendi de papallones nocturnes, cuques de llum i altres insectes va donar-los la benvinguda. Mentre les granotes verdes canten, van aprofitar per observar el cel, on es localitza l’ossa major, l’estrella polar i la brillant Arcturus.
Finalment, en tornar al Museu de la Pagesia, al voltant d’un llençol penjat a la reixa de la tanca es va encendre un focus. Les papallones nocturnes, atretes per la claror, van començar aleshores a acostar-s’hi, també ho van fer algunes efímeres i un enorme escarabat de Sant Joan mascle, que va sorprendre tothom per les seves antenes tan peculiars.
Punt d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor
El Museu de la Pagesia és també Punt d’Informació del Parc del Montnegre i el Corredor. En ell, s’informa sobre la flora i fauna del Parc; itineraris; accessos i serveis com centres d’educació ambiental, càmpings, restaurants, allotjaments, etc; punts d’interès del Parc i l’entorn (miradors, dòlmens, fonts, etc.), i esdeveniments i actes festius dels programes Viu el parc, Parc a taula, etc. També hi ha venda de llibres i mapes relacionats amb l’espai natural.