Montnegre-Corredor A Can Plana, a Vallgorguina, i a Can Bosc, a Dosrius
El seminari "Prats i pastures, espais de biodiversitat" visita zones de pastura d’ovelles i cabres del Parc del Montnegre i el Corredor
Amb el ramat de Can Bosc. Autor: Marta Comerma / Ajuntament de Mataró
Parlant amb el pastor. Autor: Joan Manel Riera / Escola de Natura del Corredor
23/04/2024
En el marc del Seminari 2024 – Prats i pastures, espais de biodiversitat organitzat per la Institució Catalana d’Història Natural, el dissabte 20 d’abril es va fer la sortida sobre "La gestió ramadera al Parc del Montnegre i el Corredor", que va comptar amb la participació de Mireia Vila, directora del Parc, així com de Lídia Guitart, de l’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor, de Carme Plana, de l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor, i del ramader associat d’Arenys de Munt, Toni Soler, Pitxon.
Durant la visita conjunta, es va explicar que el Parc del Montnegre i el Corredor és un espai molt forestal amb una proporció de propietat privada del 90 %. També van exposar els beneficis de la silvopastura com a opció principal o bé complementària per als ramaders, i els beneficis per a la biodiversitat que se n’obté.
Així mateix, van explicar la situació de la pastura a la zona, des de l’estudi d’unitat de pastura elaborat l’any 2018 i la creació de l’Associació de Pastors l’any 2020 fins a la situació actual. Algunes explotacions han plegat i altres es mantenen amb les dificultats afegides relatives a la sequera i a l’increment dels preus del combustible i dels farratges, entre d’altres.
La visita es va iniciar a l’explotació ramadera de Can Plana, a Vallgorguina, on també es va explicar la funció de l’Associació de pastors, quina activitat fan i com s’organitzen. Carme Plana n'és la presidenta i va posar en valor la ramaderia semiextensiva en la prevenció d’incendis i en la capacitat de modelar el paisatge.
La sortida va acabar visitant la concessió de pastures a la finca propietat de la Diputació de Barcelona de Can Bosc, a Dosrius. Es tracta de diversos camps i prats seminaturals, i la franja de prevenció d’incendis, on pastura el ramat de Toni Soler, Pitxon. És el pastor més longeu del Parc del Montnegre i el Corredor i va explicar la seva experiència actual i també quan encara feia transhumància. En acabar, va cantar algunes cançons populars.
compartir
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montnegre-Corredor, Prevenció incendis, Paisatge, Cobertes del sòl, Biodiversitat, hàbitats, Educació ambiental, Gestió del medi, ODS,
Aquest portal web únicament utilitza galetes pròpies amb finalitat tècnica, no recapta ni cedeix dades de caràcter personal dels usuaris sense el seu coneixement. No obstant això, conté enllaços a llocs web de tercers amb polítiques de privacitat alienes a la de la Diputació de Barcelona que vostè podrà decidir si accepta o no quan accedeixi a ells. Consulteu la nostra política de privacitat