caes

Montnegre-Corredor L’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor n’ha estat soci

Es clou al Parc del Montnegre i el Corredor el projecte de cooperació transfronterera Sylvonatur sobre intercanvis de silvicultura multifuncional

29/11/2023

L’Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor ha estat soci del projecte de cooperació transfronterera Sylvonatur sobre intercanvis de silvicultura multifuncional. La jornada de cloenda es va fer al Parc del Montnegre i el Corredor el 16 de novembre, on també es va fer un exercici pràctic del tipus del marteloscope. Hi van assistir 15 persones, distribuïdes entre gestors forestals, propietaris, administració i altres usuaris del massís i es va comptar amb la presència de representants de l’ Associació forestal de la Vall de Lord i Sylvestre GDF.

Avui en dia sabem que els boscos proporcionen diversos serveis ecosistèmics. Per exemple, són un embornal de carboni atmosfèric fonamental, d’ells en depèn la regulació dels cabals hidrològics, i són un reservori de biodiversitat necessari per a la continuïtat de la vida humana. Per a incorporar aquests serveis és necessari el desenvolupament d’una silvicultura multifuncional que fomenti uns boscos més resilients i resistents al canvi climàtic; essent crucial l’adaptació a cada microterritori. Així és com neix el projecte Sylvonatur: de la necessitat d’incorporar noves experiències i intercanviar coneixement sobre gestió forestal multifuncional a banda i banda del Pirineu. 

El projecte va formar part dels 9 escollits en l’Euroregió Pirineus Mediterrània (zona est) en la convocatòria de microprojectes de cooperació transfronterera per als Pirineus del passat 2022 i ha estat promogut per tres associacions forestals: l’Associació forestal de la Vall de Lord (AFVdL), líder del projecte, i l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor (APMC) en el territori català; i l’Associació Sylvestre GDF (SyGDF) en el territori francès.

Totes elles amb característiques i background molt diferents, tenen com a objectiu comú el desenvolupament d’aquesta gestió forestal multifuncional, sent aquest projecte una oportunitat per a compartir experiències, problemàtiques i nous reptes entre els seus associats i altres actors del territori.  

Al llarg d’aquest any i mig de projecte s’han realitzat diverses accions que han tractat temes tant diversos com: el risc d’incendis, l’impacte del canvi climàtic sobre els boscos, l’augment de l’aprovisionament d’aigua, el silvopastoralisme, la diversificació i millora de la qualitat de productes forestals, la preservació de la biodiversitat o l’augment del segrest de carboni.

Així, hi ha hagut bisites a l’Ariège (octubre de 2022), visites a la Vall de Lord i al Montnegre-Corredor (març de 2023), presentació de Sylvonatur al Seminari final de capitalització dels microprojectes dels Pirineus (maig de 2023) i jornades de cloenda en els tres territoris sobre la difusió de les experiències recollides en els intercanvis (novembre de 2023).

Per a l’Associació de propietaris del Montnegre i el Corredor aquests intercanvis es valoren molt positivament i, com a resultat, es pretén incorporar el que s’ha après: fomentant una visió global del bosc; identificant, afavorint i valoritzant els serveis ecosistèmics que proporciona el massís; millorant el coneixement dels efectes de les actuacions forestals desenvolupades; i difonent la gestió forestal i els seus efectes a partir de l’establiment d’un marteloscope o aula de transferència sobre silvicultura, on es desenvolupin exercicis pràctics sobre quins arbres tallar i quins són els efectes de cada decisió. 

El projecte Sylvonatur ha permès obrir la mirada a diferents situacions, reptes i enfocs de la gestió forestal i crear vincles molt necessaris en aquest entorn canviant i incert. Per aquest motiu es pretén consolidar aquesta cooperació amb intercanvis progressius en el futur entre les tres associacions i potser nous projectes. 

compartir

Font de la informació: Associació de Propietaris del Montnegre i el Corredor

Categoria: hàbitats, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, ODS,