caes

Montnegre-Corredor També es fa un treball conjunt amb l’associació

Es presenta al Parc del Montnegre i el Corredor la campanya de suport a la ramaderia «Som pastors, i amb tu, som i serem»

10/09/2024

Més d'una cinquantena de persones van participar el 30 d’agost en la inauguració de la campanya de promoció "Som pastors, i amb tu, som i serem" que ha impulsat l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor. L'acte va tenir lloc al Museu del Bosc i la Pagesia de Vallgorguina. L’Associació Pastors del Montnegre i el Corredor és una associació sense ànim de lucre fundada el 2021 amb l'objectiu d'agrupar i donar suport als pastors presents al massís. El seu àmbit d’actuació són els vint-i-dos municipis del massís del Montnegre i el Corredor. L’Associació també treballa amb el Parc del Montnegre i el Corredor per garantir la pervivència de l’activitat.

En la presentació de la campanya es va incidir en diverses xifres, com en els 12 ramats extensius que pasturen dins el bosc del parc i els 3.287 caps de bestiar, les 9.500 hectàrees —6.500 de les quals són dins el parc. En aquest sentit, els impulsors de la campanya van reiterar que "la nostra voluntat i compromís són ferms, però com en tot "ecosistema" ens calen col·laboracions amb l'Administració, amb el Parc i els propietaris forestals, amb les carnisseries, els restaurants, però sobretot amb la clientela".

Actualment, està formada per vuit pastors amb ramats mixtos d’ovella i cabra per a carn i dos ramats de cabres per a llet, dels quals cinc fan venda de proximitat en circuit curt i d'aquests cinc, tres utilitzen la modalitat de venda de proximitat directa.

El silvopastorisme

Des de l'associació s'alerta que, actualment, el silvopastoralisme es troba en una situació difícil. Alguns motius que comprometen la seva viabilitat són econòmics ja que és una activitat de baixa rendibilitat econòmica i els costos (sous de personal, matèries primeres, lloguers de pastura i maquinària) no es veuen compensats per la venda del producte (carn o llet). També socials, perquè implica un fort lligam amb la feina i hi ha una manca de relleu generacional, dificultat d’establiment, conflictes amb altres usuaris del massís, com gossos deslligats i motos, entre d'altres, i tanmateix la manca de reconeixement. Un tercer motiu és l'entorn pels efectes del canvi climàtic, com l’augment de les sequeres o els temporals provoquen una disminució del recurs disponible pels ramats i els fa més dependents de complements alimentaris i la problemàtica amb la fauna cinegètica per la destrossa de cultius.

Els lemes de l'Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor se centren en que són brigada antiincendis, són revolta pagesa, són bosc, són masies, són parc natural, són conservació del paisatge, són caldereta, braó d'espatlla de xai "Som pastors Montnegre i Corredor, i amb tu, som i serem".

Per això, els objectius de l'associació són la representació i defensa dels interessos dels pastors del massís, el foment de la col·laboració entre els pastors i altres actors del territori, suport per a l’establiment, desenvolupament i manteniment d’un silvopastoralisme sostenible, promoció dels productes que se’n deriven, difusió dels beneficis de la silvopastura a la societat, conservació d'hàbitats i biodiversitat de les zones pasturades del massís, foment de la prevenció d'incendis forestals, innovació i la millora del coneixement de la silvopastura.

La presentació es va acabar amb un tast de caldereta de xai i cabrit del Montnegre i el Corredor a càrrec del restaurant Els Fogons del Xeremell de Vallgorguina.

Treball conjunt amb el Parc

L’any 2024 s’ha encarregat a l’Agrupació Forestal del Montnegre i el Corredor la redacció del Pla estratègic de la ramaderia semiextensiva del Montnegre i el Corredor amb els objectius d’analitzar la situació de la ramaderia semiextensiva de l’espai protegit en el nou context ambiental, social i econòmic; establir objectius estratègics per ajudar a mantenir viable aquest activitat primària, i definir eixos i accions a emprendre per valoritzar la ramadera semiextensiva de manera compatible amb la preservació i conservació de l’espai natural protegit. Permetrà establir les bases per establir la col·laboració entre l’Associació de Pastors del Montnegre i el Corredor i la Diputació de Barcelona, on s’establiran les prioritats i un pla de treball conjunt.

Com a ajudes, es disposa de les subvencions de la Xarxa de Parcs Naturals per fomentar les activitats agrícoles i ramaderes, que cobreixen el 50 % de la despresa fins a un màxim de 5.500 € a l’any. Les actuacions inclouen principalment la millora o creació d’instal·lacions, recuperació de pastures, reparació de danys causats per fenòmens naturals i per prevenir danys causats per la fauna.

Concessió de pastures Can Bosc

La finca pública de Can Bosc i Ca l’Arenes és a Dosrius i té 506 hectàrees, de les quals 57 hectàrees es poden pasturar. El pastor veterà Antoni Soler, amb el sobrenom de Pitxon, és qui gestiona les pastures de Can Bosc amb el seu ramat; tanmateix, aquestes pastures no li són suficients i també utilitza altres pastures d’Arenys de Munt.

L’atorgament de llicència d’ocupació temporal per aprofitar les pastures es fa a través d’una adjudicació mitjançant un procediment de concurrència que es tramita amb una periodicitat quadriennal. S’hi admeten 500 caps d’ovella i/o cabra i la contraprestació és el manteniment de la franja de protecció inclosa en el pla d’ordenació forestal de la finca; de manera que el balanç econòmic es considera nul.

La promoció de l’aprofitament d’aquestes pastures té com a objectius incentivar el control del combustible forestal no mecanitzat, la consolidació de pastures, el manteniment de la biodiversitat associat a la conservació d’espais oberts, i la promoció d’una activitat econòmica associada a una activitat compatible amb la conservació del territori.

compartir

Font de la informació: Ajuntament de Vallgorguina i Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: fauna, vertebrats, Gestió del medi, Montnegre-Corredor, Biodiversitat, ODS,