Montnegre-Corredor En el marc de la Setmana Europea de Prevenció de Residus
"Fogars sense residus: i jo, què puc fer?" recull brossa al voltant del Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva
Els participants a la recollida. Autor: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva
20/11/2024
Dins la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, el 17 de novembre, el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva va acollir l’activitat “Fogars sense residus: i jo, què puc fer?”, un projecte inclòs al programa LIFE que finança actuacions relacionades amb el medi ambient i l’acció climàtica. Un grup de 20 persones voluntàries va netejar una superfície de 100 x 6 metres, ubicada a la zona forestal que hi ha entre el Museu de la Pagesia i la urbanització contigua. Es van recollir 1.123 elements, dels quals 719 eren plàstics (64 %). Els segueixen els metalls, amb 167 elements (gairebé el 15 %).
El residu majoritari quant a nombre van ser les burilles de cigarretes, amb 202 unitats. Els segueixen les peces de plàstic de menys de 2,5 cm i les de 2,5-50 cm, amb 108 i 96 unitats, respectivament. Cal destacar, per la seva perillositat, la troballa d’un bidó d’oli mineral per a motoserres.
Després d’un bon esmorzar, a la xerrada “Reduïm residus en família”, Esther Peñarrubia va parlar sobre canvi d’hàbits i altres opcions de consum que podrien substituir molts dels objectes quotidians d’un sol ús que tenim a casa.
Finalment, al taller de Furoshiki, es va posar en pràctica una alternativa a l’hora d’embolicar regals. En lloc de fer-ho amb paper de colors d’un sol ús, podem fer-ho mitjançant teles reutilitzables infinitat de vegades. Les participants van embolicar una capsa, un llibre i una ampolla. Ara que s’acosta Nadal, això ajudaria a evitar tones i tones de residus, sovint impossibles de reciclar degut a les pintures metal·litzades que s’empren per fer-los més lluents.
compartir
Font de la informació: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva