caes

Montnegre-Corredor El taller va ser conduït per experts en l'elaboració d'aquesta i altres begudes tradicionals

La natura en un xarrup, el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva fa un taller d'elaboració de ratafia

22/06/2023

El Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva, que és també Punt d'Informació del Parc del Montnegre i el Corredor, va organitzar un taller d’elaboració de ratafia el diumenge 18 de juny. L’activitat, que va aplegar un bon nombre de persones, va ser conduïda per La Sobirana, una cooperativa de Santa Coloma de Farners experta en l’elaboració d’aquesta beguda i altres licors tradicionals. L’elaboració de ratafia té un component etnològic molt interessant, que connecta amb el territori i convida a trobar-se amb l’entorn social més pròxim.

La ratafia és un licor d’herbes i nous verdes, molt arrelat al nostre territori. Antigament, era utilitzada per guarir diverses afeccions, aprofitant les propietats remeieres de les plantes, les espècies i els fruits que la componen. No es tracta d’una beguda qualsevol ja que la seva elaboració necessita de tot un ritual previ. Aquest ritual comença amb la documentació sobre quines plantes són necessàries i en quina quantitat. Després ve la recol·lecció, procés en què és molt important conèixer on es pot anar a buscar les plantes, quan floreixen, quines parts cal recollir o com identificar-les. I, per últim, l’elaboració de la beguda, sovint en comunitat, culmina el ritual i permet l’intercanvi de receptes, curiositats i anècdotes.

El nombrós grup de participants al taller que va organitzar el Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva el diumenge 18 de juny van omplir la seva garrafa amb algunes plantes de fragàncies molt volàtils, i la sala va quedar curulla de les seves fresques aromes: la marialluïsa, el poniol, la tarongina, la rementerola o la menta sopera.

Altres van aportar notes de bosc, aromes més suaus però amb molt caràcter com la ruda, els caps d’ase, la farigola, la sempreviva o el donzell. El saüc o la camamilla van delitar tothom amb aromes afruitats i dolços. Les flors de magraner, l’escabiosa, l'hipèric, la malva i les nous verdes van aportar notes de color i van transformar la beguda en una espècie de poesia visual. Les quantitats de cada ingredient les va triar cadascú en funció dels seus gustos seguint les orientacions del tallerista, que anava indicant quant posar-ne de cada un en funció de si es desitjava obtenir una ratafia més fresca o més boscana, més avermutada o més anisada, més acolorida o més clara.

Un cop afegit l’aiguardent, els participants es van emportar a casa la seva garrafa, on deixaran que les herbes macerin amb l’alcohol durant quaranta dies a sol i serena. Caldrà que vagin xinxollant -barrejant- la mescla almenys un cop a la setmana i, per Tots Sants, ja la podran tastar.

compartir

Font de la informació: Museu de la Pagesia de Fogars de la Selva

Categoria: Educació ambiental, Montnegre-Corredor, Educació ambiental, Educació ambiental,