Durant l'any 2021, s’han detectat quatre espècies de mesocarnívors: la guineu (Vulpes vulpes), la fagina (Martes foina), la geneta (Genetta genetta) i el teixó (Meles meles); i també un petit carnívor: la mostela (Mustela nivalis). En canvi, el gat fer europeu (Felis silvestris), l’espècie objectiu de l’estudi, no s’ha detectat, tot i la presència confirmada al Parc Natural del Montseny.
El disseny i mostreig de la parcel·la fixa de seguiment s’ha fet gràcies al treball conjunt entre membres del Grup FELIS-ICHN i Gisfera Cooperativa Geoambiental i també de membres de l'equip de guardes i tècnics del Parc del Montnegre i Corredor. L’anàlisi de les dades l’ha realitzada l’equip tècnic de FELIS-ICHN i Gisfera.
Els resultats del mostreig mostren que la guineu és el mesocarnívor dominant al Parc, seguida per orde de la fagina, la geneta i el teixó. Les quatre espècies són els carnívors més comuns a Catalunya i ja havien estat detectats prèviament a la zona (Torre et al., 2003a; Corbera et al., 2020).
L'any 2002, en canvi, el Museu de Ciències Naturals de Granollers (Torre et al., 2003) havia obtingut uns resultats molt diferents en què la geneta era l’espècie dominant amb diferència, la fagina ocupava la segona posició, la detecció de la guineu era anecdòtica i el teixó no es va detectar. Les diferències es poden explicar bé per l’ús d’una metodologia força diferent -el 2002 es va fer ús d’esquer i es va mostrejar menys dies-, bé per un creixement de les poblacions de guineu.
Aquest seguiment fet al Parc del Montnegre i el Corredor durant l'any 2021 ha permès detectar fins a tretze espècies de mamífers diferents, que per abundància són les següents: senglar (Sus scrofa), cabirol (Capreolus capreolus), guineu (Vulpes vulpes), fagina o gorjablanc (Martes foina), geneta (Genetta genetta), teixó (Meles meles), esquirol (Sciurus vulgaris), gat domèstic (Felis catus), bestiar caprí (Capra aegagrus), llebre (Lepus europaeus), mostela (Mustela nivalis), gos (Canis familiaris) i conill (Oryctolagus cuniculus).
Per a més informació, podeu consultar i descarregar-vos el Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors al Parc del Montnegre i el Corredor (2021) al catàleg col·lectiu de la xarxa de centres de documentació de la Xarxa de Parcs Naturals.
Els mesocarnívors, grup faunístic clau
Els mesocarnívors són un grup faunístic clau en els ecosistemes, ja que la seva presència i abundància influencien a la resta de la comunitat d’éssers vius. El seu paper sol associar-se a la regulació de les poblacions de preses: petits mamífers, insectes, altres invertebrats, etc.; així com a la dispersió de llavors que exerceixen les espècies més omnívores. Són també un dels grups afectats per l’augment de la població humana i la urbanització, ja sigui per la persecució directa o per la pèrdua i fragmentació dels seus hàbitats.
Les dades que s’han recollit complementen les obtingudes en altres estacions de Catalunya dins del Pla de seguiment del gat fer i altres mesocarnívors, impulsat pel Grup de Recerca en Carnívors de Catalunya (FELIS-ICHN) i la Fundació Barcelona Zoo. Aquest té l’objectiu de crear una xarxa d’estacions de mostreig que permeti obtenir informació sobre l’estat actual i l’evolució de la comunitat de mesocarnívors terrestres a diferents punts de Catalunya de forma simultània.
Un seguiment continuat i a llarg termini d’aquesta zona del Parc del Montnegre i el Corredor permetrà observar en quina direcció evolucionen aquests canvis detectats en la comunitat de carnívors respecte principis de segle i avaluar com responen les poblacions davant l’escenari present de canvi climàtic. També serà interessant mantenir l’atenció en la possible colonització del massís del Montnegre per part del gat fer.