Montnegre-Corredor
Amb membres del GRENP, IBE CSIC-UPF i personal del Parc

Jornada de voluntariat per millorar l'hàbitat del tritó palmat d'un torrent del Montnegre

$urlFileEntry

Voluntaris i personal Parc. Autor: D. Fernández / GRENP

04/05/2020

El passat mes de març, un grup de voluntaris del Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP) i de l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE UPF-CSIC) amb guardes forestals del Parc del Montnegre i el Corredor van restaurar dos gorgs d’un torrent de Tordera per millorar l’hàbitat del tritó palmat (Lissotriton helveticus) molt malmès pel temporal Glòria.

L’acció va consistir en la reconstrucció dels murs de pedra que la força de l’aigua havia destruït i el buidat dels sediments que l’aigua havia dipositat en els punts de reproducció del torrent. La disminució d’aquests punts d’acumulació d’aigua afavoria la predació de les larves de salamandra sobre els tritons palmats i en reduïa substancialment el seu hàbitat i les possibilitats de finalitzar la metamorfosi.

Les poblacions de tritó palmat (Lissotriton helveticus) al Parc són escasses i se’n fa el seguiment per conèixer el seu estat de conservació dins del Programa de seguiment sanitari, biològic i genètic de les poblacions d’amfibis i rèptils del Parc del Montnegre i el Corredor.

Els recents estudis portats a terme pel Grup de Recerca de l’Escola de la Natura de Parets del Vallès (GRENP) i l’Institut de Biologia Evolutiva (IBE UPF-CSIC) a les poblacions del tritó palmat de Catalunya indiquen que l’espècie està en regressió i apunten que les causes poden ser la destrucció dels seus hàbitats, la presència d’espècies invasores i les malalties emergents. La desaparició de poblacions de tritó palmat fa disminuir la possibilitat d’intercanvi genètic necessari per mantenir unes poblacions fortes i sanes.

Aquesta acció de conservació s’emmarca en el Pla de seguiment i recerca del Parc del Montnegre i el Corredor i el Projecte de conservació de les poblacions catalanes de tritó palmat (GRENP, IBE UPF-CSIC i Fundació La Caixa).

Per a més informació, podeu consultar l'Acció de conservació "Restauració de gorgs d’un torrent per a la millora de l'hàbitat del tritó palmat (Lissotriton helveticus) al Parc del Montnegre i el Corredor" a la web Conservació de la biodiversitat a la Xarxa de Parcs Naturals.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Montnegre-Corredor, Paisatge, Biodiversitat, Hidrologia, flora, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Diputació de Barcelona, ODS,