Setmana de la Natura a Mataró: ocells i parcs
Sortida ornitològica. Autor: Ajuntament Mataró
El primer cap de setmana de juny, el Centre de Patrimoni Arqueològic i Natural (Can Boet) van tenir lloc diverses activitats a Mataró per celebrar la Setmana de la Natura. Van ser dues sortides d’observació d’ocells i una exposició, incloses dins la quinzena de propostes que es fan a Mataró i les més de 300 activitats arreu de Catalunya per a la conservació de la natura i del medi ambient entre l’1 i el 9 de juny.
El dissabte 1 de juny, quinze persones van seguir les explicacions de Xavier Escobar, col·laborador de l’Institut Català d’Ornitologia (ICO), per conèixer els ocells que habiten als parcs i jardins urbans de Mataró. Tot recorrent el Nou i l’Antic Parc Central, al mig de la ciutat, es van poder veure, amb l’ajuda de binocles i un telescopi, més de vint espècies diferents d’ocells: colom roquer, tudó, tórtora turca, cuereta blanca vulgar, pit roig, merla, tallarol capnegre, garsa, estornell vulgar, gafarró, cotorres de Kramer i de pit gris, falciot negre, ballester, gavià argentat, orenetes vulgar i cuablanca, raspinell i gaig.
El diumenge 2 de juny, Escobar va seguir descobrint nous ocells als sis assistents que van fer el trajecte des de Can Portell Vell fins a Sant Martí de Mata i tornada, per conèixer els ocells que habiten els espais de transició entre la plana agrícola litoral i els boscos protegits de la serralada, entrant al Parc del Montnegre i el Corredor. A més de la majoria d’espècies que es van observar el dia anterior a la ciutat, es va poder veure i escoltar entre la vegetació: oreneta cuarogenca, perdiu, cucut, mallerengues blava, carbonera i emplomallada, pica soques blau, pinsà borroner, bruel, cargolet, xoriguer... en total, més de trenta espècies diferents.
En ambdues sortides es va fer una explicació de la gran tasca que fa el voluntariat ambiental, a més de fer ciència ciutadana en directe, ja que es van introduir les dades (nombre d’exemplars observats de cada espècie a cada localitat) a l’aplicació NaturaList de l’ICO. També es va fer una explicació inicial amb una exposició de documents sobre ocells (atles, guies, mapes, etc.) del Centre de Documentació del Parc del Montnegre i el Corredor a Can Boet, seguint un dels lemes de la Setmana de la Natura: llegeix natura!
Un altre espai natural protegit, el Parc de la Serralada Litoral, és el protagonista de l’exposició que pot visitar-se a Can Boet fins al 8 de juny. A través d’una visita guiada per grups i escolars, el personatge de la Bruixa de la Pinta d’or (Montcabrer) explica els secrets de l’espai natural, el seu paisatge, la vegetació i la fauna, i la importància de conservar els ecosistemes i promoure les activitats respectuoses amb el medi.
Font de la informació: Marta Comerma Gómez / Ajuntament de Mataró
Categoria: Montnegre-Corredor, Educació ambiental, Educació ambiental, general,