Selector d'idioma

CAES

Capçalera

Publicador de continguts

Montseny En el marc del Pla d'igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny

El Montseny celebra el Dia Internacional de les Dones Rurals amb dos tallers i una acció participativa a les xarxes socials

$urlFileEntry

Cartell de l'efemèride. Autora: Cori Comajoncosa

12/10/2020

El 15 d’octubre és el Dia Internacional de les Dones Rurals. El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny organitza en el marc del seu Pla d'igualtat de gènere dos tallers adreçats a dones, el 15 i el 17 d'octubre. Així mateix, fa una crida a les dones de la Reserva de la Biosfera perquè parlin en un vídeo sobre dones que les hagin marcat. Està previst que se'n faci difusió a les xarxes socials del Parc Natural.

L'acció a les xarxes socials demana a tothom qui ho vulgui que, si coneix alguna dona del Montseny que l'hagi marcat, en parli en un vídeo o compartint fotografies a Twitter o a Instagram amb l'etiqueta #DonesRuralsMontseny. També és possible enviar el material al correu electrònic p.montseny.rbiosfera@diba.cat i aquest es compartirà als canals del Parc Natural. Per tal d'animar a penjar continguts, s'ha elaborat aquest vídeo en què s'explica la iniciativa.

Dos tallers

El dijous 15 d'octubre a les 10 h es farà el taller "Les treballadores i els oficis invisibles" a la plaça de la Vila de Campins a càrrec de Marissa Peláez (Cor del Montseny). Aquest taller té una durada aproximada de dues hores i mitja, segons el nivell de reflexió i debat que es generi amb el grup i de la preparació que escullin fer amb les plantes trobades.

A l'activitat es passejarà pels camins i boscos de l'entorn. A través de l'elaboració d'una conserva i una mostra i del reconeixement de les plantes medicinals de la zona, base per fer la farmaciola de pagès, s'aniran establint vincles amb la memòria ancestral de cada assistent, tal com feien i fan les dones (compartint, ajudant-se, ensenyant-se, fent alguna cosa que els faci servei).

Es connectarà amb les tasques diàries que feien i fan encara les àvies, mares, tietes a pagès. Una única generació separa les dones del camp i a la seva memòria hi ha encara una gran informació que només estirant del fil poden transportar al moment present i posar en valor els oficis que, generació rere generació, les dones de pagès han anat fent en silenci mentre preservaven amb elles la biodiversitat, el paisatge tal com el coneixem avui, el patrimoni immaterial i la història de vida dels pobles.

Dos dies més tard, el dissabte 17 d'octubre a les 10 h, es farà el segon taller que porta per títol "El bosc, un gran rebost. El coneixement del bosc de les dones del Montseny", amb trobada a la plaça de la Vila del poble de Montseny a càrrec d'Ademc. Es tracta d'una passejada tranquil·la per descobrir què ha representat el bosc per a la gent de muntanya: aliment, combustible, remei, lloc de treball i font d’històries i llegendes.

Podeu ampliar la informació a la pàgina web del Pla d'igualtat de gènere de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: Educació ambiental, Montseny, Educació ambiental, ODS,