caes

Montseny El material recollit esdevindrà patrimoni cultural per a properes generacions

El Museu Etnològic del Montseny participa en la campanya 'Memòries d'una pandèmia'

17/05/2020

El Museu Etnològic del Montseny, la Gabella, fa una crida a la participació de la ciutadania en la campanya ‘Memòries d’una pandèmia’, de recollida de documents i objectes materials que testimoniïn el pas de la COVID-19 pel territori. L’objectiu d’aquesta iniciativa és preservar els testimonis de la memòria oral, escrita, audiovisual i objectes que ajudin a interpretar l’impacte de la pandèmia mundial al nostre país.

Aquest fons material pot ser molt divers i aplegarà des d’EPI (guants, màscares, bates i altre material sanitari), cartells de “Tancat per COVID-19” i dibuixos o altres materials elaborats individualment o col·lectivament per fer front a la pandèmia fins a objectes domèstics que reflecteixin la vida sota mesures de quarantena i distanciament social, nous productes creats per empreses i indústria, obres d'art a l’espai públic o ítems que representin projectes i iniciatives comunitàries. En conseqüència, també els suports seran variats: fotografies, vídeos, missatges de veu, etc.

El material recollit esdevindrà el patrimoni cultural que les properes generacions podran vincular amb aquesta crisi en primer lloc sanitària, però també social, econòmica i cultural.

Una iniciativa en xarxa

“Memòries d’una pandèmia” es realitza de forma coordinada amb diferents museus de la Xarxa de Museus d’Història i Monuments de Catalunya (XMHCat) i la Xarxa de Museus d’Etnologia de Catalunya, un fet que permetrà, un cop acabi la campanya, posar en comú el material aplegat, avaluar-ne el resultat per tal de poder fer-ne una lectura transversal i en clau de país i desenvolupar un projecte comú de divulgació.

Com podem participar-hi

Totes aquelles persones que tinguin material d’interès han d’adreçar un missatge a l’adreça de correu electrònic memga@arbucies.org o bé trucar al telèfon 972 860 908.

El missatge ha de contenir la informació bàsica següent: nom i cognom de la persona que fa la donació, fotografia de l’objecte o del document que es vol cedir (en cas de tractar-se d’un document digital pot adjuntar-se al correu electrònic) i una breu descripció del context o informació rellevant sobre l’objecte o el document.

Quan el Museu Etnològic del Montseny, equipament que acull el Centre de Documentació del Parc Natural del Montseny. Secció Humanitats, pugui tornar a obrir portes i atendre la recollida de forma presencial, es posarà en contacte amb les persones que s’hi han adreçat per avaluar la donació i activar els mecanismes necessaris per fer-la efectiva.

Podeu seguir la campanya mitjançant les etiquetes #Patrimonisconfinats i #memoriespandemia.

compartir

Font de la informació: Museu Etnològic del Montseny (MEMGA)

Categoria: Montseny, Notícies d'arreu, general,