BeWater involucra activament les comunitats locals amb l'objectiu final de desenvolupar un pla de gestió de l'aigua adaptatiu. Per aquest fet, implica la societat en els debats sobre els usos de l'aigua actuals i els seus problemes connexos, alhora que augmenta la consciència pública sobre la importància de la gestió sostenible de l'aigua, posant especial èmfasi en les problemàtiques derivades del canvi climàtic.
BeWater ha seleccionat quatre petites conques hidrogràfiques com a casos d'estudi: la Tordera (Catalunya), Vipava (Eslovènia), Pedieos (Xipre) i Rmel (Tunísia), situades en els quatre punts cardinals de la Mediterrània. Catalunya a l'oest; al nord, Eslovènia; Xipre, a l'est i, al sud, Tunísia. L'elecció d'àrees petites no és casual ja que facilita el disseny d'una metodologia que, després, pot ser extrapolable a sistemes més complexos. A més a més, els vincles entre societat i territori són molt més forts en aquesta escala.
Per tal de definir les millor opcions de gestió de l'aigua, el projecte identifica, a cada àrea estudiada, els problemes actuals d'aquesta gestió, els escenaris de canvi climàtic projectats, els reptes principals, les futures opcions d'ús de l'aigua d'acord amb les diferents tendències socioeconòmiques esperades i les necessitats socials, percepcions i creences al voltant de la gestió de l'aigua.
A mesura que avanci el projecte, hi ha la voluntat d'elaborar conjuntament plans de gestió de l'aigua adaptats als futurs escenaris que ens esperen i amb una afectació tant a nivell local i nacional com europeu.
El CREAF, centre públic de recerca en ecologia terrestre i anàlisi del territori que genera coneixement i metodologies per a la conservació, la gestió i l'adaptació del medi natural al canvi global, coordina el projecte i, alhora, és el responsable de la conca d'estudi de la Tordera. A propòsit del projecte i la feina feta se'n pot visitar, fins el 12 de juny, una exposició al Centre d'Informació Can Casades, al Parc Natural del Montseny.