El Parc Natural del Montseny presenta una ponència sobre l’aplicació de cremes prescrites
Lluís Martínez durant la ponència. Autor: XPN
El Parc Natural del Montseny va participar, els passats 24 i 25 de novembre a la Universitat d’Almeria, en el seminari 'Canvi climàtic i global, incendis i utilització del foc en ecosistemes mediterranis' amb la ponència 'Estudi de l’aplicació de les cremes prescrites, per a la recuperació de pastures, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny', a càrrec del tècnic Lluís Martínez Ujaldón.
El Centre Andalús per a l'Avaluació i Seguiment del Canvi Global (CAESCG), pertanyent a la Universitat d'Almeria, i la Conselleria de Medi Ambient i Ordenació del Territori d'Andalusia van organitzar els passats 24 i 25 de novembre unes jornades cientificotècniques sobre el 'Canvi climàtic i global, incendis i utilització del foc en ecosistemes mediterranis'. Un dels objectius de l’esdeveniment consistia a abordar i donar a conèixer l’opinió sobre la utilització del foc tècnic de baixa intensitat com una eina més a disposició dels gestors i investigadors en l’àmbit de la gestió integrada i sostenible dels socioecosistemes mediterranis.
L’esdeveniment va comptar amb la participació de centres de recerca, associacions ecologistes i gestors que desenvolupen la seva activitat en l'àmbit dels incendis forestals i en la conservació d'ecosistemes en zones semiàrides de l'arc mediterrani. Durant els dos dies del seminari, es van discutir tant les amenaces que els incendis provoquen, com també les oportunitats ambientals i econòmiques que una adequada gestió del foc ofereix a l'hora de planificar i conservar els nostres ecosistemes, a més de la seva potencial idoneïtat en la prevenció de grans incendis.
En aquest marc, i representant el Parc Natural del Montseny, el tècnic Lluís Martínez Ujaldón va ser convidat per l’organització del seminari a presentar la ponència titulada "Estudi de l’aplicació de las cremes prescites, per a la recuperació de pastures, al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny". En ella, Martínez va oferir un breu repàs a la normativa i prescripcions sobre la utilització del foc al Parc i va explicar les experiències de l’aplicació de les cremes prescrites, que des de l’any 2012, es vénen desenvolupant en el Parc Natural, donant continuïtat als treballs de recuperació de pastures iniciats fa més de quinze anys, amb l’objectiu d’evitar la pèrdua de biodiversitat que comporta la disminució dels espais oberts i del paisatge en mosaic.
Sobre les cremes prescrites realitzades en finques de titularitat pública del Matagalls i del pla de la Calma, va explicar el disseny experimental i la metodologia d’aplicació del foc tècnic, així com la valoració obtinguda a partir del seguiment pre i post crema de la composició florística, la biodiversitat i la producció i composició química de l’herba, tant en zona pasturada com en parcel·les excloses a l’accés del ramat.
La ponència va concloure amb l’exposició dels resultats obtinguts fins ara, en què va destacar que l’ús de les cremes prescrites és una eina tan útil per a la recuperació d’antigues pastures com els treballs de desbrossament i trituració de la biomassa que ha colonitzat els antics herbeis abandonats. Amb l’avantatge, sobre l’aplicació el foc prescrit de baixa intensitat, que aquest presenta millors resultats sobre la biodiversitat i composició florística a curt termini, i a més a més requereix costos d’execució molt inferiors als dels treballs mecanitzats.
La demanda d’aquest seminari fou tal que la Sala de graus va quedar petita i fou necessari habilitar l'emissió en streeming en una altra sala.
Trobareu més informació del seminari aquí així com el vídeo de la ponència a l’enllaç següent (en el moment exacte 4 h 16 min).
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Prevenció incendis, Paisatge, Oficina Tècnica de Prevenció d'Incendis, Biodiversitat, flora, fauna, vertebrats, mamífers, hàbitats, Planificació i avaluació, Gestió del medi, Divulgació, Ponències, Vídeos, general,