caes

Montseny Es potenciarà la difusió de l’inventari

El patrimoni cultural immaterial del Montseny s'actualitza

01/03/2017

L’any 2013, la UNESCO va inscriure l’inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny en el seu registre de millors pràctiques de la Convenció del Patrimoni Cultural Immaterial, que avui només recull disset projectes de tot el món. Ara, la Diputació de Barcelona impulsa l’actualització i la dinamització d’aquell inventari.

L'inventari del patrimoni cultural immaterial de la Reserva de la Biosfera del Montseny es va dur a terme entre el 2009 i el 2011 amb la participació de la pròpia Reserva, la Direcció General de Cultura Popular, Associacionisme i Acció Culturals de la Generalitat i el Museu Etnològic del Montseny “la Gabella”, les mateixes institucions que ara col·laboraran en l’actualització i dinamització de l’inventari, juntament amb l’Institut del Patrimoni Cultural Immaterial, hereu dels departaments de Patrimoni i de Sostenibilitat del Centre UNESCO de Catalunya, primer impulsor de la iniciativa.

Des que el projecte va ser reconegut per la UNESCO el 2013, les diputacions de Barcelona i de Girona com a gestores de la Reserva de la Biosfera van assumir la responsabilitat principal de donar-li continuïtat a través d’un lloc web específic i amb accions de difusió dins de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera. Ara, coincidint amb els nous objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides i amb l’Any Internacional del Turisme Sostenible per al Desenvolupament, es vol fer un pas endavant per posar en valor i dinamitzar aquest patrimoni.

L’objectiu de la iniciativa és, per una banda, posar al dia l’inventari existent, tant amb una ampliació d’informació com amb la incorporació d’elements nous. En aquest procés, i d’acord amb els principis de la UNESCO i de les Nacions Unides, es vol posar especial èmfasi en el paper, sovint amagat, de la dona en la transmissió d’aquest patrimoni i en les qüestions de diversitat cultural, ja que el patrimoni immaterial és alhora un reflex de les influències cultures rebudes al llarg dels segles i un element integrador i cohesionador de la societat actual. La iniciativa, però, també vol donar a conèixer aquest patrimoni i, quan sigui possible, promoure una activitat econòmica que en garanteixi la continuïtat.

Com que, d’acord amb la UNESCO, és la població d’un territori qui decideix quin és el seu patrimoni, aquesta campanya vol anar més enllà de les dues-centes persones que ja van participar en el primer inventari i convida totes les persones, entitats i institucions a implicar-se directament tant en la identificació com en la valoració del seu patrimoni immaterial. En aquest sentit es buscarà especialment la participació de la població jove i s’aprofitaran les possibilitats que ofereixen les xarxes socials. La bona acollida de la pàgina de Facebook i del canal Youtube és encoratjadora i s’ha de seguir potenciant.

Finalment, aquest projecte treballarà per establir llaços amb totes les iniciatives que tenen relació amb el patrimoni del Montseny, com el concurs de receptes de la biosfera, l’Univers Patxot o les activitats d’educació ambiental, entre d’altres. Amb tot això, les diputacions de Barcelona i Girona, en coherència amb les directrius internacionals, volen promoure la funció social del patrimoni cultural immaterial i reforçar la identitat i la cohesió social de la població del Montseny, que són dos aspectes essencials del desenvolupament sostenible del territori.

compartir

Font de la informació: Ipacim (Institut del Patrimoni Cultural Immaterial)

Categoria: Montseny, general,