El tritó del Montseny, protagonista d'un díptic
Portada del díptic. Autor: XPN
L'any 2005 es va descriure un nou amfibi al Parc Natural del Montseny, el tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), una espècie endèmica del parc que, per tant, no viu a cap altre lloc del món. Es publica ara un díptic divulgatiu que recull la història i les característiques principals d'aquest amfibi així com les tasques de preservació possibles.
Després d'una breu introducció sobre els dos grans grups d'amfibis que viuen, sempre lligats als medis aquàtics, al Parc Natural del Montseny - Reserva de la Biosfera, això és, els anurs (granotes i gripaus) i els urodels (salamandres i tritons), la publicació aborda els aspectes més rellevants del tritó del Montseny.
Per una banda, el díptic explica de manera clara i concisa on viu i quin és el seu cicle d'activitat. El tritó del Montseny és absolutament aquàtic i habita sempre als torrents atès que necessita aigües fredes, oxigenades, netes i amb fons pedregosos. De dia s'amaga i, de nit, protegit per la foscor, es mou poc a poc i caça petites larves d'invertebrats aquàtics. El seu cicle d'activitats (aparellament, posta d'ous, desclosa, metamorfosi i creixement i maduració sexual) es desenvolupa entre els mesos de març i novembre i la resta de l'any, hiverna.
Per una altra banda, la publicació posa especial èmfasi en el fet que, segons la Unió Internacional per a la Conservació de la Natura (UICN), el tritó del Montseny és l'amfibi més amenaçat de l'Europa occidental i es troba en perill d'extinció.
L'escassetat d'hàbitats on pot viure (només hi ha set torrents al Montseny) i d'exemplars (no hi ha més de 2.000 tritons adults en total) converteixen el Calotriton arnoldi en una espècie molt vulnerable davant dels efectes del canvi global. En aquest sentit, a més a més de fer front als problemes que afecten el seu hàbitat, també s'actua sobre l'espècie a través de diferents accions com programes de recerca (estudis per conèixer la biologia i la genètica de l'espècie i saber com conservar-la), seguiment (diagnosi anual de l'espècie, les poblacions i els hàbitats) i, molt important, cria en captivitat (hi ha tres centres de cria dedicats al tritó del Montseny, dos de la Generalitat de Catalunya -Torreferrussa, Pont de Suert- i un del Zoo de Barcelona. Als centres de cria s'obté un gran nombre de tritons que després són alliberats a la natura).
El díptic dedica també un apartat a identificar els riscos principals i plantejar solucions per a la supervivència, tant en allò que afecta la gestió del territori com les actituds i contribucions específiques que tots i cadascun de nosaltres podem realitzar.
Trobareu més informació del tritó del Montseny a l'enllaç següent: http://parcs.diba.cat/web/montseny/fauna.
Podeu descarregar-vos el díptic, aquí.
Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals
Categoria: Montseny, Díptics, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, hàbitats, general,