caes

Montseny Ja es prepara la 3a edició

Es lliuren els premis del 2n Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny

06/07/2018

El dimarts 3 de juliol es va fer l’acte de lliurament dels premis als millors plats presentats al Segon Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny, durant el qual es van preparar trenta-cinc receptes, que s’incorporaran a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial.

De primer, capipota (cuinat per Manel Serras) i mongetes amb cansalada (de Lluïsa Santanach Comas); de segon, pollastre amb sabateres (elaborat per Francesca Riera Masnou) i cabrit al forn amb bolets (d'Anna Castellar Miralles) i, per postres, mató de llet de cabra (presentat per Clara Rovira Viñolas) i pa de pessic (obra de Remei Mollfulleda). No es tracta de cap menú degustació ni de les opcions d’última hora d’un menú de migdia, sinó dels plats que es van endur els premis del Segon Concurs de Receptes de la Biosfera del Montseny que es va fer durant l’estiu i la tardor del 2017 als municipis d’Arbúcies, Fogars de Montclús, Montseny, Seva i Viladrau. Gaudiu de les imatges també en aquest àlbum.

L’acte s’ha fet esperar perquè el premi, un magnífic llibre de receptes de totes les reserves de la biosfera espanyoles, no acabava d’arribar. Es tracta d’un recull de 166 plats de totes les reserves de la biosfera espanyoles, que permeten descobrir la gran riquesa de la cuina tradicional de la Península Ibèrica, les Illes Canàries i les Balears. I a través d’aquestes receptes podem endinsar-nos també en les diverses cultures que les generen. De la mateixa manera, les receptes del Montseny, que són les guanyadores del primer concurs, esdevenen una finestra a través de la qual es pot tenir un primer contacte amb aquest territori.

Com va declarar la directora de la Reserva de la Biosfera del Montseny, Joana Barber, l’acte va ser sobretot “un reconeixement a totes les persones que han volgut participar en aquesta iniciativa”. Elles ajuden a mantenir vius uns coneixements i unes preparacions que no només ens alimenten i ens fan gaudir, sinó que són una part fonamental de la nostra identitat cultural. Amb la seva implicació en el concurs, ajuden a difondre el valor de la nostra cuina tradicional.

Les trenta-cinc receptes que es van presentar al concurs s’integraran ara a l’Inventari del Patrimoni Cultural Immaterial del Montseny, igual que les de la primera edició. El fet que la majoria de participants fossin dones demostra que elles són fonamentals per a la transmissió dels nostres costums, coneixements i tradicions, un fet que també està posant en relleu el Pla d’igualtat de gènere i desenvolupament rural sostenible que s’està elaborant en l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny.

Així mateix, ja s'està treballant en la preparació de la tercera edició del concurs. Esperem que, en aquesta ocasió, més homes s’atreveixin també a demostrar les seves habilitats culinàries!

compartir

Font de la informació: Institut del Patrimoni Cultural Immaterial (IPACIM)

Categoria: Montseny, Altres publicacions, Llibres, revistes i CD, general,