caes

Montseny De la mà d'Aïda Tarragó, tècnica del Departament de Territori i Sostenibilitat

Es presenta el projecte Life Tritó Montseny al XIX Congrés Espanyol d'Herpetologia

20/09/2018

Entre el 5 i el 8 de setembre va tenir lloc el XIX Congreso Español de Herpetología - XV Congreso Luso-Español de Herpetología, sens dubte, una bona oportunitat per difondre el Life Tritó Montseny. Aïda Tarragó, tècnica del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, va viatjar fins a Salamanca per assistir al Congrés i exposar-hi el projecte.

L'Associació Herpetològica Espanyola (AHE) i l'Associação Portuguesa d'Herpetologia (APH) van ser els responsables d'organitzar aquest Congrés amb el lema “Biologia i Conservació d'Herpetos a l'Antropocè”. Els principals eixos temàtics del Congrés d'Herpetologia van ser: la història natural de les espècies i comunitats herpetològiques; el canvi climàtic i global; els efectes de la contaminació; la biodiversitat i la biogeografia, i la gestió d'espècies invasores.

La ciutat de Salamanca va ser seleccionada per a l'organització d'aquesta nova edició per diversos motius. Un d'ells és que la Universitat de Salamanca celebra l’any 2018 el seu VIII Centenari, de manera que la ciutat està rebent una gran atenció mediàtica i s'hi celebraran centenars de congressos a nivell internacional, iberoamericà, europeu, ibèric i espanyol. A més, és una important font d'experts i experiències en herpetologia per a la Península Ibèrica des de fa dècades. Enguany, es compleixen trenta-un anys del II Congrés de l'AHE (1987), que va tenir gran assistència de públic.

Així doncs, durant la primera setmana de setembre, la Universitat de Salamanca es va convertir en un gran fòrum en què científics, conservacionistes, estudiants i interessats en el món de l'herpetologia ibèrica van compartir les seves experiències i van mostrar el resultat de les seves investigacions. Es van cercar sinergies i es van aportar idees noves i solucions als problemes que arrosseguen els herpetos ibèrics. Tots units en l’objectiu de la conservació dels herpetos.

La seu va ser la Facultat de Biologia de la Universitat de Salamanca (Edifici Dioscórides. Instal·lacions al Campus Unamuno). El Congrés va comptar amb el suport econòmic de la Junta de Castella i Lleó, l’Ajuntament de Salamanca i la Comissió de la Universitat de Salamanca.

 

Projecte Life de conservació del Tritó del Montseny

El projecte de conservació del tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), coordinat per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Zoo de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Forestal Catalana, va ser seleccionat com a Projecte LIFE per la Unió Europea. Té un pressupost total de 2.971.276 euros, el 60 % dels quals els aporten els socis del projecte i el 40 %, la Unió Europea. Així, es promouran accions per millorar l’estat de conservació d’aquesta espècie durant els pròxims anys i fins al 2020.

 

Algunes d’aquestes accions consistiran a reduir les amenaces identificades sobre el tritó del Montseny, millorar l’estat de l’aigua dels torrents del Parc Natural del Montseny, ampliar l’àrea de distribució de l’espècie a través de la reintroducció d’exemplars criats en captivitat, assegurar la seva variabilitat genètica i conscienciar sobre la importància d’aquesta espècie, entre d’altres.

 

Més informació

 

Per a més informació sobre el projecte Life Tritó Montseny, a més a més de seguir el compte de Twitter, també podeu visitar el canal Youtube i la pàgina web.

 

compartir

Font de la informació: Life Tritó Montseny

Categoria: amfibis, vertebrats, fauna, Hidrologia, Planificació i avaluació, Divulgació, Biodiversitat, Gestió del medi, Ponències, hàbitats, Montseny, Recerca i seguiment, Notícies d'arreu, general,