L'inventari del patrimoni cultural immaterial del Montseny, objecte del curs del CENEAM
Participants, professors i coordinadors del curs. Autor: Europarc-Espanya
Dins del curs 'Promoció del patrimoni immaterial de les reserves de la biosfera' el dilluns 10 d'octubre es va presentar a la seu del Centre Nacional d'Educació Ambiental (CENEAM), a Valsaín, Segòvia, la metodologia que es va elaborar a la Reserva de la Biosfera del Montseny per fer l'inventari del patrimoni cultural immaterial. Les vint-i-quatre persones assistents, que omplien totes les places disponibles del curs, van lloar el projecte realitzat.
El curs s'adreçava a gestors de reserves de la biosfera i d'altres espais naturals protegits i tenia la finalitat de donar eines per treballar l'àmbit del patrimoni cultural immaterial i valorar-lo com un actiu per a la gestió i la promoció. El projecte que es va dur a terme a la Reserva de la Biosfera del Montseny els anys 2009 i 2011 s'ha convertit en un referent internacional en aquest sentit. No només perquè aquell inventari i la metodologia que se'n va derivar van ser pioners, sinó perquè el 2013 la UNESCO els va inscriure en el Registre de programes, projectes i activitats que reflecteixen millor els principis i objectius de la Convenció per a la Salvaguarda del Patrimoni Cultural Immaterial.
Lluís Garcia Petit, que va ser un dels coordinadors d'aquella iniciativa i que actualment col·labora amb la Diputació de Barcelona en el procés de seguiment i actualització de l'inventari, va ser l'encarregat d'explicar els detalls de la metodologia i de remarcar la necessitat i l'interès de preservar aquest patrimoni. Els assistents al curs, procedents d'Andalusia, Aragó, Astúries, Canàries, Castella i Lleó, Castella-la Manxa, Comunitat de Madrid, Galícia, Menorca i Portugal, van valorar molt positivament la metodologia i consideren l'experiència de la Reserva de la Biosfera del Montseny com un exemple a seguir.
El curs, organitzat pel Centre Nacional d'Educació Ambiental de l'Organisme Autònom de Parcs Nacionals, va ser coordinat per l'Oficina Tècnica d'Europarc-Espanya i tenia el suport de la Xarxa Espanyola de Reserves de la Biosfera. Les sessions van tenir lloc a la seu del CENEAM, a Valsaín (Segòvia) i van incloure també una ponència de Josep Maria Mallarach sobre els valors culturals i espirituals vinculats als espais naturals protegits i la presentació de quatre experiències pràctiques, i es va completar amb un taller pràctic.
Font de la informació: Lluís Garcia Petit (IPACIM)
Categoria: Montseny, general,