caes

Montseny Hi van participar una tècnica i un guarda forestal del Parc

La FEEC va organitzar al Parc Natural del Montseny unes jornades de seguretat en muntanya transversals i inclusives

22/11/2023

El Comitè de Seguretat i Salut de la Federació d’Entitats Excursionistes de Catalunya, en col·laboració amb l’entitat Les Guilles, Junts pels Camins, va organitzar amb èxit la segona edició de les Jornades de Seguretat, al Figaró-Montmany, al Parc Natural del Montseny, el dissabte 18 de novembre. El Parc Natural hi va participar explicant les accions i mesures que prenen per garantir la seguretat dels visitants.

L’esdeveniment va posar de manifest la importància de la seguretat a la muntanya, amb un èmfasi especial en la prevenció d’accidents i la gestió de riscos. Les jornades, obertes a tothom, van tenir com a objectiu principal difondre i reforçar les competències en matèria de seguretat de les entitats catalanes en la pràctica d’esports i activitats de muntanya a través de diverses ponències.

A més a més, les jornades van disposar de traducció simultània a llenguatge de signes en català, garantint que les persones amb discapacitat auditiva poguessin seguir les ponències.

El Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny va destacar les mesures de seguretat al Parc Natural i les accions per garantir la seguretat dels visitants. Elisabet Ros Garriga, tècnica d’ús públic i educació ambiental del Parc Natural, va parlar del document de bones pràctiques en activitats excursionistes, i com el treball amb les entitats assegura una bona formació i manera de visitar la muntanya de forma segura. Així mateix, Joan Carles Ferriz, guarda forestal, va explicar la part pràctica de les situacions de seguretat a la muntanya que es troben en el dia a dia.

A grans trets, les Jornades de Seguretat, conduïdes per Fermí Bernardo, van tenir com a objectiu proporcionar formació en matèria de seguretat; promoure la seguretat en les activitats a la natura; abordar l’organització i planificació de les sortides a la muntanya dins del marc legal i legislatiu; fomentar la consciència i la identificació precoç del perill d’espècies perilloses de fauna; proporcionar orientació sobre com actuar davant d’un accident i comunicar-se en situacions d’emergència en llocs sense cobertura mòbil; i informar sobre les assegurances i cobertures adequades segons l’activitat practicada.

La segona edició de les Jornades no només va proporcionar un espai per a l’aprenentatge i l’intercanvi, sinó que també ha estat marcada per la inclusió. Aquestes jornades no haurien estat possibles sense la dedicació del comitè i dels voluntaris en la creació d’un esdeveniment que destaca per la seva diversitat, accessibilitat i enguany per la seva inclusió, ja que a la mateixa van participar 18 persones amb deficiències auditives que van poder participar activament de la jornada gràcies al servei d’intèrpret de símbols que va facilitar la FEEC.

compartir

Font de la informació: FEEC

Categoria: Montseny, Educació ambiental, ODS,