Montseny
El podeu veure en el canal Youtube del projecte Life Tritó Montseny

Espectacular vídeo en 3D del tritó del Montseny

$urlFileEntry

Detall del vídeo. Autor: Life Tritó Montseny

03/02/2020

Es presenta un nou vídeo en 3D del tritó del Montseny, una simulació del cicle vital d'aquesta espècie d'amfibi, endèmica del Montseny i en greu perill d'extinció.

Per primera vegada, s’ha realitzat una animació en 3D del tritó del Montseny. No es tracta d’una filmació real, sinó una simulació del cicle vital del tritó del Montseny.

El guió i direcció del vídeo així com la imatge, realització 3D, postproducció i edició, són obra del dissenyador Oriol Massana. L'herpetòleg especialista del Museu de Ciències Naturals de Granollers i col·laborador extern del projecte Life Tritó Montseny, Fèlix Amat, és el responsable de la revisió dels continguts. Així mateix, les imatges de la cria en captivitat i en el seu hàbitat natural han estat realitzades pel Gerardo Garcia, del Zoo de Chester, i pel fotògraf Iñaki Relanzón.

Procés de realització

En primer lloc, va gravar-se el tritó amb una càmera sota l'aigua, tenint en compte l'enquadrament. D’aquesta manera, es va poder afegir posteriorment el tritó en digital i, en cap moment, va manipular-se un tritó real.

A continuació, va generar-se un model en 3D del tritó, utilitzant la tècnica d'escultura digital. A partir de fotografies del tritó, es van pintar els colors de la pell i es va crear una mena d'estructura per poder-lo animar; un procés digital realitzat mitjançant programes d'ordinador. Després, es va animar el model en el programa de 3D amb el fons del vídeo gravat i s'hi van afegir llums per il·luminar-lo, de manera que semblés més real. Finalment, es va aplicar desenfocament de profunditat i correccions de color per acabar-ho d'integrar amb el fons.

El vídeo s'ha realitzat en dos idiomes, català i anglès, i ha estat sufragat pel Zoo de Barcelona. Podeu gaudir-ne en el canal Youtube del programa Life Tritó Montseny

Projecte Life Tritó Montseny

El tritó del Montseny (Calotriton arnoldi), endèmic del Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny i considerat l'amfibi més amenaçat de l’Europa Occidental, va ser descobert l’any 2005. El projecte de conservació d'aquest tritó, coordinat per la Diputació de Barcelona, amb la col·laboració de la Diputació de Girona, el Zoo de Barcelona, la Generalitat de Catalunya i Forestal Catalana, va ser seleccionat com a Projecte LIFE per la Unió Europea.

El projecte va començar l’octubre del 2016 i finalitzarà el desembre del 2020 i s'encarrega d'un seguit d’accions que tenen com a objectiu millorar l’estat de conservació de l’amfibi i el seu hàbitat de ribera, com incrementar la qualitat hidrològica i el cabal dels torrents on viu, eliminar o reduir les amenaces que actualment hi ha sobre el seu hàbitat, assegurar la conservació genètica de l’espècie i ampliar la seva àrea de distribució.

Per conèixer les divereses accions comunicatives i de difusió i sensibilització mediambiental del projecte a més del canal Youtube del Life Tritó Montseny, podeu consultar la seva pàgina web i el compte de Twitter.

 

compartir

Font de la informació: Life Tritó Montseny

Categoria: Montseny, Educació ambiental, Paisatge, Educació ambiental, Biodiversitat, Hidrologia, fauna, vertebrats, amfibis, hàbitats, Educació ambiental, Normativa, Planificació i avaluació, Recerca i seguiment, Gestió del medi, Divulgació, Vídeos, ODS,