caes

Montseny Disponible a la pàgina web del Parc

S'ha editat una 'Guia d'identificació d'amfibis' del Parc Natural del Montseny

03/02/2017

Els amfibis representen un grup d’organismes vertebrats de gran importància per al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny. Ara, una guia d’identificació de caire didàctic i il·lustratiu posa a l’abast de totes aquelles persones que hi estiguin interessades la informació més rellevant d’aquests vertebrats. La publicació neix com a material didàctic del programa d’educació ambiental ‘El Montseny a l’escola’.

L’any 2005 es va descobrir una nova espècie d’amfibi al Montseny, el Calotriton arnoldi, una troballa excepcional ja que es tracta de l’única espècie endèmica del Parc, que no trobareu a cap altre lloc del món. El tritó del Montseny és, malauradament, l’amfibi més amenaçat de l’Europa Occidental, però recentment s’ha vist beneficiat per un projecte LIFE de la Unió Europea (2016-2020) per a la millora del seu estat de conservació i del seu hàbitat de ribera.

Amb la troballa del tritó del Montseny, el nombre d’espècies d’amfibis endèmiques detectades en l’àmbit de la Reserva de la Biosfera del Montseny és de dotze, set de les quals són granotes i gripaus anurs, i cinc són salamandres i tritons urodels.

Si bé la publicació neix com a material didàctic del programa d’educació ambiental ‘El Montseny a l’escola’, una iniciativa que apropa el Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny a la població local i que s’adreça a les escoles d’educació primària dels municipis que integren aquest espai protegit, convidem totes les persones interessades a descarregar-vos-la.

En l’elaboració de la Guia han participat Fèlix Amat, autor del text i les fotografies, i Maria Barrachina, Daniel Guinart i Narcís Vicens, responsables de la revisió i adaptació. A l’inici de la publicació, una breu introducció aborda de forma concisa des de l’etimologia del terme amphibios (mot d’origen grec que significa doble vida), fins al total d’amfibis que hi ha al món, una breu descripció d’aquests vertebrats, el seu cicle de vida i les dues grans tipologies existents: granotes i gripaus (anurs) i salamandres i tritons (urodels).

El segon capítol està dedicat a la identificació dels amfibis del Parc, ja siguin adults, postes o larves, i, finalment, un tercer i darrer bloc conté fitxes descriptives amb el detall de la distribució geogràfica, el cicle biològic i paràmetres d’identificació, tant de les dotze espècies autòctones que hi ha al Montseny com també de les quatre exòtiques (introduïdes per l’ésser humà) que s’hi poden trobar, i que són les següents: tòtil, gripau corredor, gripau comú, granota pintada, gripau d’esperons, reineta, granota verda, granota roja, granota de punts, tritó palmat, tritó del Montseny, tritó verd, salamandra, tritó pirinenc, tritó ibèric i tritó alpí.

Descarregueu-vos la Guia d’identificació d’amfibis a l’enllaç següent.

compartir

Font de la informació: Xarxa de Parcs Naturals

Categoria: vertebrats, fauna, Educació ambiental, Divulgació, amfibis, Publicacions, Biodiversitat, Educació ambiental, Educació ambiental, Montseny, general,