Montseny | Xarxa de Parcs Naturals
Descarregueu-vos el fullet informatiu amb la normativa

Sancions per no portar els gossos lligats en zones de pastura al Parc Natural del Montseny

$urlFileEntry

Ramat. Autor: Jordi Villaronga

03/12/2019

L’obligació de portar els gossos lligats per part dels seus propietaris en les zones de pastura amb presència de ramats al Parc Natural i Reserva de la Biosfera del Montseny ha comportat les primeres sancions realitzades per la Unitat de Medi Ambient dels Mossos d’Esquadra, amb cinc persones denunciades per portar el gos deslligat després de dos controls realitzats aquest mes de novembre al Parc Natural.

D’acord amb les ordenances aprovades per diferents municipis del Parc Natural del Montseny, els propietaris de gossos que freqüentin zones de pastura on hi hagi ramats, han de portar-los lligats per evitar espantar els ramats i causar-los danys. En aquest sentit, el Parc Natural ha realitzat una campanya amb informadors i senyalització en indrets de pastura, per avisar els propietaris de possibles sancions en cas de no respectar la normativa.

La campanya per tal que els propietaris portin els gossos lligats és extensiva al conjunt de la Xarxa de Parcs Naturals on hi ha presència de ramats, amb la col·locació de senyals que indiquen la presència de ramats. Durant els cap de setmana i festius d’octubre i principis de novembre personal informador del Parc ha repartit fullets amb consells i la normativa existent a les persones visitants.

L’activitat ramadera al medi natural és molt important per al manteniment dels espais oberts i de la biodiversitat. L’abandonament de l’activitat agrícola i ramadera, amb més impacte a les zones de muntanya, ha comportat l’ocupació dels antics camps i pastures per vegetació arbustiva i arbòria i ha causat l'homogeneïtzació del paisatge i, per tant, la pèrdua de diversitat d’hàbitats.

El pasturatge ha estat una activitat tradicional i molt important al Montseny. El nombre de caps de bestiar s’ha reduït dràsticament en paral·lel a l’abandonament de la presència humana. Els pastors amb els seus ramats, presents en el massís del Montseny des de fa segles, han configurat aquest paisatge en mosaic que, alhora, proporciona riquesa en la diversitat de la flora, la fauna i dels ecosistemes.

compartir

Font de la informació: Diputació de Barcelona

Categoria: Montseny, Xarxa de Parcs Naturals, Biodiversitat, fauna, vertebrats, mamífers, Normativa, Gestió del medi, Divulgació, Publicacions, ODS,